MASTERS U MADRIDU

[FOTO] Čudesni klinac Carlos Alcaraz nakon Rafaela Nadala u nevjerojatnom meču slomio i Novaka Đokovića te se plasirao u finale

Bionic
Reading

Carlos Alcaraz nastavio je svoj pobjednički put na Mastersu u Madridu, svladao je prvog igrača svijeta Novaka Đokovića 6:7 (5), 7:5, 7:6 (5) te se plasirao u finale španjolskog turnira

Znali smo to i prije ovoga meča, teniska zvijezda je rođena. Mladi Španjolac je u četvrtfinalu svladao slavnog sunarodnjaka Rafaela Nadala, a sada je srušio još jednog kapitalca Novaka Đokovića u čudesnoj izvedbi. Bila je to deveta pobjeda Alcaraza u nizu, osvojio je turnir u Barceloni, a u nedjelju će imati priliku da ode do kraja i u Madridu.

>> Tko je Carlos Alcaraz, španjolski tinejdžer koji ruši sve rekorde i u kojem svi vide nasljednika Rafaela Nadala: Spreman sam osvojiti Grand Slam ove godine!

'Đoković je za mene jedan od najboljih igrača u povijesti. Sve što je postigao za tenis je nevjerojatno. Možete mu se samo diviti', pokazao je Alcaraz respekt prema prvom tenisaču svijeta uoči njihovog meča, ali je zato na terenu igrao bez respekta - hrabro i samouvjereno.

Dvoboj je sjajnih poteza, nabijen silnim emocijama, trajao tri sata i 35 minuta u kojima su svi ljubitelji tenisa mogli uživati.

Alcaraz je bio bolji na početku dvoboja i prednost stvorenu 'breakom' u prvom gemu držao sve do osmog gema, u kojem je Đoković konačno uspio oduzeti servis suparniku, nakon što je imao nekoliko nerealiziranih prilika. Odluka o prvom setu pala je u 'tie-breaku', u kojem je Đoković poveo sa 6-2, ali je Alcaraz spasio tri set-lopte, no na četvrtu ga je svjetski 'broj 1' natjerao na pogrešku.

Nošen glasnom podrškom s tribina ispunjenog stadiona Manolo Santana, 19-godišnji Španjolac je uspio doći u priliku osvojiti drugi set, nakon što je u devetom gemu izvukao 15-40, a u 12. gemu došao do 0-40 i tri set-lopte. Đoković je spasio jednu, no Alcaraz je meč odveo do trećeg seta.

  • +7
Novak Đoković - Carlos Alcaraz, polufinale Mastersa u Madridu, 2022. Izvor: EPA / Autor: JUANJO MARTIN

U njemu je Alcaraz propustio tri prilike za 'break' u četvrtom, još dvije u šestom gemu, da bi i sam spasio jednu u sedmom gemu. No, u desetom gemu se Đoković našao suočen s meč-loptom. Njegov odgovor je bio - as.

Odluka o pobjedniku ostavljena je za 'tie-break'. U njemu je Alcaraz poveo 2-0 i natjerao Đokovića da stalno hvata rezultatski zaostatak. Pri vodstvu Španjolca 5-4 srpski tenisač je izgubio poen na servisu i tako je Alcaraz stigao do nove dvije meč-lopte. Na prvu nije uspio vratiti Đokovićev servis, ali je na drugu pripremio poen i neobranjivom paralelom došao do svoje prve pobjede protiv aktualnog 'broja 1' u karijeri.

Alcaraz će u svom prvom madridskom finalu igrati protiv pobjednika drugog polufinala koje je na rasporedu kasnije večeras, a u kojem se sastaju branitelj naslova Nijemac Alexander Zverev i Grk Stefanos Tsitsipas.