ZORAN VAKULA

Opjevali su ga Ante Cash i Saša Antić, Miroslav Škoro i Davor Radolfi; omiljeni HRT-ov prognostičar progovorio o teretu slave

02.08.2019 u 14:37

Bionic
Reading

Nedavno se vratio s godišnjeg odmora na Jadranu, a sada opet pun elana gledateljima HRT-a tumači kakvom se vremenu mogu nadati. Zoran Vakula ispričao je kakvo vrijeme će biti u kolovozu, po čemu je tipični Slavonac i što misli o tome da su ga opjevali neki glazbenici

'Ne znam hoće li još biti toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje - o tome gdje kad odlučuje i poneka desetinka °C, ali mi se čini neprijepornim da će u većini Hrvatske još biti barem ponekog vrućeg dana. Također mi djeluje vrlo vjerojatno da će kolovoz nastaviti iznadprosječnim ‘stopama’ lipnja i srpnja, pri čemu je iznimno mala vjerojatnost ponavljanja onakvih razdoblja vrućine, kakve smo imali u nekoliko naleta ove godine. Stoga ne vjerujem ni da će kolovoz biti onako ekstreman po temperaturi, mjestimice i manjku oborina kao lipanj, a nadam se i da neće biti tako kišovit - ni po broju kišnih dana ni po količini oborina - kao u mnogim mjestima srpanj', izjavio je za Studio Jutarnjeg lista.

Progvorio je na temu tereta slave i kako se nosi s time.

'Pokušavam ostati ‘normalan’. Hm, iako je možda čak i riječ ‘ostati’ ovdje problematična. Uostalom, kao i mnogi drugi, i ja samo radim svoj posao. A kao i svaki, i ovaj ima pozitivne i negativne strane. Do sada sam i jedne i druge uspješno podnosio, a nadam se da ću i u buduće. Kritike su uvijek dobro došle, ne samo pozitivne - ako su iskrene, jer od lažnih nema dugoročne koristi, nego i negativne, jer čovjeku daju spoznaju o raznolikosti mišljenja, pogleda, logike, mogućim promjenama i prilagođavanjima', ističe.

Do sada nije požalio što je meteorologiju odabrao za svoje zanimanje,a otkrio je o kojem je drugom zanimanju u mladosti razmišljao.

'Kad se prisjetim mladosti razmišljanja su bila kojekakva - učitelj, policajac, novinar, prodavač tiskovina, ugostitelj, čak i ‘prokleti tajni agent’, kako pjevaju ‘Prljavci’… No, svakako nisam zamišljao ovakvu karijeru, posebice ne na HRT-u. Kao studentu s prebivalištem stotinjak kilometara od Zagreba cilj mi je bio što prije diplomirati i zaposliti se, bez posebnih planova gdje - te smanjiti roditeljski trošak mojeg studiranja i stanovanja', rekao je Zoran Vakula.

Opjevali su ga Ante Cash i Saša Antić, Miroslav Škoro, Davor Radolfi. Ispričao je što misli o tome.

'Premda su još 1998. godine ‘Prljavci’ stavili moj glas iz prognoze za Kroniku dana Hrvatskog radija u intro ispred ‘Hrvatskih velikana’ na CD-u ‘Dani ponosa i slave’, pa me kasnije Škoro spominjao u ‘Južina bluesu’, a i govorio sam prognozu za pomorce u Radolfijevoj pjesmi ‘Od Paga do Palagruže’, ono što je učinio Ante Cash u suradnji sa Sašom Antićem bilo je uistinu iznenađujuće. O samim stihovima dalo bi se raspravljati, ali pozitivna energija kojom zrači pjesma je neprijeporna. I premda spominje samo Vakulu, smatram je svojevrsnom pohvalom rada i važnosti svih meteorologa. A naravno, kada sam 1. travnja dobio e-pismo od Ante Casha s idejom za pjesmu i ponudom za sudjelovanje u spotu - pomislio sam da je šala. Nije bila!',  poručio je.

Otkrio je po čemu je tipični Slavonac.

'Rođen sam u Virovitici jer se bolnica u Našicama obnavljala. Do pete godine sam s roditeljima živio u Našicama, zatim u Pitomači, gdje sam išao u osnovnu školu, i kasnije putovao u srednju školu u Viroviticu - bio ‘đak-putnik’ ili ‘vlakaš’, kako je to opisao pokojni Drago Britvić. Tipičan Slavonac sam po roditeljima, a nekada sam bio i po krvnoj slici', napomenuo je.

  • +5
Zoran Vakula Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL