ZAVRŠNA VEČER FESTIVALA

Ples, nagrade i 'Listopad' u Motovunu

31.07.2010 u 09:06

Bionic
Reading

12. izdanje filmskog festivala u istarskom gradiću posjetio je i predsjednik RH Ivo Josipović, a publika je uživala u motovunskom plesu i nagrađenim filmovima

Napore vrijednih organizatora završne večeri nagradilo je i vrijeme koje je konačno dopustilo da program teče po

planu. Na glavnom motovunskom trgu održana je ceremonija dodjele nagrada te je zatvoreno 12. izdanje filmskog festivala. Uz brojne ugledne goste iz svijeta filma, svečanost je uveličao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Slavni montipajtonovac Terry Jones preuzeo je posebnu nagradu Maverick koja slavi nepokornost, umjetničku beskompromisnost i tvrdoglavost, rezerviranu za originalne filmske autore koji su unatoč svim ograničenjima uspjeli ostati svoji. Direktor festivala Igor Mirković najavio je da već od sutra počinju pripreme za 14. izdanje festivala koje će se održati sljedeće godine da bi se izbjegao tradicionalno nesretan broj 13.

Nakon oproštajnog motovunskog plesa, na pozornici pod vedrim nebom prikazan je simpatični dokumentarac 'Bebe' autora Thomasa Balmesa. Film koji prati četiri bebe s četiri strane svijeta, od rođenja do prvih koraka, osvojio je publiku prikazom biheviorističkog pokušaja približavanja ljudskih različitosti, ali i povezanosti determiniranih kulturološkim smjernicama.

Zatim je publika mogla birati hoće li pogledati peruanski film 'Listopad', dobitnika glavne motovunske nagrade Propeler, 'Rekvijem za Detroit',  dokumentarac ovogodišnjeg motovunskog gosta Juliana Templea, ili prvu hrvatsku kinopremijeru komedije 'Brianov život'.

U jakoj konkurenciji filmova 'Ujak Boonme koji se sjeća prošlih života', kanskog dobitnika, razvikanog švedskog trilera 'Muškarci koji mrze žene' i '72 dana' Danila Šerbedžije, koji je već osvojio nagradu publike na Festivalu igranog filma u Puli, žiri se ipak na kraju odlučio dodijeliti glavnu nagradu debitantima, braći Danielu i Diegu Vegi za film 'Listopad'.

83-minutni igrani uradak kombinacija je drame i crnohumorne komedije o povučenom zajmodavcu Clementeu koji nakon što mu netko provali stan u njemu zatječe

ostavljeno tromjesečno dijete. Dok on nastoji pronaći djetetovu majku, njegova usamljena i religiozna susjeda Sophia počinje se skrbiti za dijete i uživati u novopronađenoj ulozi majke. U nepredviđenoj situaciji Clemente otkriva emocionalnu privrženost za koju nikad nije očekivao da se može probuditi u njemu, dok je Sophijina transformacija od dadilje do surogat-žene popraćena sve brojnijim molitvama Gospodinu od čuda koji se u Peruu slavi svakog listopada.

Braća Vega ne skrivaju svoje najveće uzore: vidljivi su utjecaji urugvajskog filmaša Juana Pabla Rebelle te Roberta Bressona, Akija Kaurismakija i Jima Jarmuscha. Uistinu, 'Listopad' ostavlja dojam suptilno nijansirane, ali u konačnici koherentne stilske mješavine slavnih autora. Britki i duhoviti dijalozi, elegantna kamera te pokazivanje pomaknute male sredine i likova ekscentričnih u svojoj jednostavnosti, osvajaju nepretencioznim šarmom. Glavni glumci, Bruno Odar i Gabriela Velasquez, savršeni su u ulogama koje su im dopustile da pokažu širok raspon emocija. Stoga ne čudi da je 'Listopad' jednoglasno proglašen pobjednikom ovogodišnjeg festivala, zbog, kako stoji u objašnjenju, emocionalne i sugestivne slike ljudskih odnosa i gorkosti života izložene čistim filmskim jezikom.

A nakon projekcija, motovunskim ulicama potekle su rijeke terana, malvazije i glazbe, pa su posjetitelji željni dobrog provoda ostali tulumariti na istarskom brdu do ranih jutarnjih sati.