PROBAJTE POJESTI SAMO KOMAD

Zimska čarolija na tanjuru: Čokoladna torta koja će vam izmamiti osmijeh na lice

23.02.2018 u 12:55

Bionic
Reading

Minusi i snježne pahulje koji su nas iznenadili kao stvoreni su za izležavanje na kauču uz komad ili dva slasne čokoladne torte. Recept koji vam donosimo izmamit će vama i vašim ukućanima osmijeh na lice

Priprema čokoladne torte zna djelovati odbijajuće, pogotovo kada u receptu stoje riječi poput 'slojevi', 'kreme' i slično, no ova čokoladna torta zapravo i nije toliko komplicirana kao što izgleda na prvu. Vjerujte nam na riječ, ova čokoladna rapsodija vrijedi svake izdvojene minute i prljavog posuđa.

Savjeti

  • Iako ovaj recept zahtijeva mikser na postolju, poslužit će i ručni mikser
  • Ako vam čokoladna krema ispadne presvijetla jednostavno dodajte još kakao praha i miješajte dok ne postignete lijepu tamnu čokoladnu boju
  • Prije završnog debelog sloja tortu obložite tankim glatkim slojem kreme koja će spriječiti pojavu mrvica od biskvita u završnoj fazi dekoriranja

Potrebni sastojci

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 8 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 4 žlice brašna
  • 2 žlice mlijeka
  • žličica praška za pecivo
  • 8 žlica kvalitetnog kakaa
  • 4 žlice omekšanog maslaca

Za kremu:

  • 0,5 l slatkog vrhnja
  • 500 g tamne čokolade (plus 50 g za ukrašavanje)
  • prstohvat soli

Za preljev:

  • 2 žlice šećera
  • malo ruma
  • 2 žlice kvalitetnog kakaa
  • 2 dcl mlijeka

Priprema

1. Umutite jaja i šećer u mikseru dok ne dobijete pjenastu smjesu. Zatim dodajte preostale sastojke i pomiješajte lagano žlicom dok se svi sastojci ne sjedine. Ulijte smjesu u podmazani kalup od 23 centimetra i pecite na 190°C otprilike 20 do 30 minuta.

2. Prerežite biskvit na dva dijela. Sastojke za preljev sve zajedno prokuhajte i prelijte ih preko biskvita (biskvit treba biti ohlađen).

3. Za kremu dobro zagrijte slatko vrhnje i u njega dodajte čokoladu. Miješajte sve dok se čokolada ne istopi i krema ne postane gusta.

4. Kad se krema malo ohladi premažite prvi biskvit i poklopite drugim biskvitom te preostalom kremom premažite tortu sa svih strana.

5. Dekorirajte tortu ribanom bijelom i crnom čokoladom ili čokoladnim bombonima po želji.