uklanjaju alergene

Želite smanjiti prašinu u domu? Ove predivne sobne biljke postat će vam najveći saveznik

27.08.2023 u 19:21

Bionic
Reading

Nekoliko vrsta sobnih biljaka ima prave 'supermoći' uklanjanja alergena kroz otpuštanje kisika u prostor

I dok će većina uzeti biljke kako bi osvježila svoj dom i podarila mu iscjeljujući dašak prirode, rijetki znaju da postoje vrste koje imaju još jedno gotovo čarobno svojstvo - uklanjanja prašine.

Sadnja balkonskog cvijeća za početnike Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Biljke s ovim svojstvom tako će u domu biti znatno više od dekoracije jer otpuštaju kisik u zrak koji apsorbira alergene kao što je prašina, pelud i plijesan, a za vas smo izdvojili neke od najpopularnijih.

Fikus gumijevac

Ova vrsta vrlo je učinkovita u uklanjanju nepoželjnih tvari iz zraka jer su njeni veliki i voštani listovi savršeni za hvatanje čestica prašine.

'Bit će još efikasniji u privlačenju prašine ako ga jednom dnevnom blago pošpricate vodom', rekla je cvjećarka Fiona Jenkins.

Uz to, fikus gumijevac povećava razinu vlage u zraku, što također doprinosi smanjenju prašine.

Zamijokulkas

Poznat i pod nazivom ZZ biljka, jedan je od omiljenijih odabira u kućanstvima jer se vrlo lako održava te na sebe privlači zagađivače iz zraka.

'Odlično uklanja i skuplja prašinu i čestice iz zraka', istaknula je Jenkins te napomenula kako mali i voštani listovi također uživaju u blagom prskanju vodom svakog dana.

Spatifilum

Spatifilum je jedna od biljaka koja je dostupna u gotovo svakoj većoj trgovini, a to nimalo ne čudi kada se uzme u obzir njen privlačan izgled i činjenica da apsorbira čak i spore plijesni te štetne pare acetona.

Važno ih je držati u velikim posudama, redovito zalijevati te izbjegavati izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti koja je za njihove nježne bijele cvjetove kobna.

Bršljan

Većina bršljana uspješno će smanjiti količinu prašine u domu, no Engleski bršljan pokazao se kao najučinkovitiji jer može ukloniti i oktan, benzen, trikloretilen i toluen.

Kako biste poboljšali kvalitetu zraka, postavite ih u nekoliko visećih tegli i time pružite svom interijeru dobitnu kombinaciju elemenata prirode, prozračnosti i efektne dekoracije.

Biljka pauk

Ova vrsta može očistiti čak 95% toksina iz zraka, što je svrstava na sam vrh popisa sobnih biljaka koje pomažu u čišćenju zraka te smanjuje pojavu vlage.

'Oni su najučinkovitiji u uklanjanju formaldehida, toluena, ugljičnog monoksida i ksilena iz zraka. Biljke pauk također su učinkovite u apsorpciji dušikovog dioksida', istaknula je stručnjakinja.

Zbog jednostavnog održavanja, idealna je za početnike, a sve što joj treba jest obilje indirektnog svjetla.