ŠESTORKA IZ SNOVA

Dekorativne biljke dokazano podižu raspoloženje i smanjuju stres, a ovo su najpopularnije vrste koje se lako održavaju

26.03.2023 u 11:06

Bionic
Reading

Dekorativne biljke prirodno pročišćuju zrak, upijaju neugodne mirise, pozitivno utječu na kvalitetu sna te podižu raspoloženje, a za one manje iskusne u sobnom vrtlarstvu donosimo šest najotpornijih vrsta s kojima ne možete pogriješiti

Uređenje doma biljkama steklo je veliku popularnost tijekom pandemijskog razdoblja kada je služilo kao gotovo jedini način povezivanja s prirodom. Ovaj trend nastavlja se i u 2023. godini jer je postalo jasno kako posjedovanje biljaka u svom dom, osim dekorativnog učinka, nudi i mnoge druge prednosti.

Prije svega, biljke prirodno pročišćuju okoliš provodeći fotosintezu, upijaju neugodne mirise i pozitivno utječu na kvalitetu sna. Dokazano je i kako podižu raspoloženje i potiču ugodne osjećaje te smanjuju stres, a kaktusi čak imaju sposobnost apsorbiranja elektromagnetskih valova koje emitiraju računala.

Ako želite ukrasiti svoj dom modernim, vizualno privlačnim i efektnim biljkama, donosimo pregled trenutno najomiljenijih vrsta s kojima ne možete pogriješiti!

Prugasta tradeskancija (Tradenscantia zebrina)

Ako ste novi u sobnom vrtlarstvu i želite krenuti od biljke koja se lako održava, Tradenscantia zebrina jedan je od boljih odabira. Podrijetlom je iz Srednje Amerike, a ističe se upečatljivom bojom lišća koje je zeleno i srebrno sprijeda te ljubičasto straga.

Brzo raste i to u svim smjerovima, zbog čega dobiva dojmljiv volumen. Važno je da je smjestite na prirodnu svjetlost, ali ne na izravno sunce ili temperaturu koja zimi pada ispod 10°C.

Zalijevajte je dva puta tjedno ljeti i svakih 10 dana zimi te uzmite u obzir da nije prikladna za kućne ljubimce.

Ceropegia woodii

Još jedna idealna biljka za neiskusne vrtlare je Ceropegia Woodi. Ovaj primjerak dugih i tankih stabljika karakteriziraju mali srcoliki listovi pa će odlično izgledati na policama.

Pogodna je i za unutrašnje i vanjske prostore, a najbolje će rasti na temperaturama između 16 i 21 °C, iako može podnijeti i malo više vrućina. Za zalijevanje je preporučljivo pridržavati se razmaka između jednog i dva tjedna, ali najbolje 'slušati' zemlju: zalijevajte je tek kada se supstrat potpuno osuši!

Vražji bršljan (Scindapsus Pictus)

Biljka dojmljivog naziva Vražji bršljan je penjačica koja u potpunosti osvaja na prvi pogled svojim srebrnim šarama.

Njeno voluminozno lišće u obliku srca vrlo je dekorativno i pomaže u pročišćavanju zraka u prostoriji. Kako bi izrasla u snažnu i zdravu biljku, preporučljivo je smjestiti je u vrlo dobro osvijetljen kut sobe, ali bez izravnog sunca. Idealna temperatura za ovu biljku trebala bi biti oko 20 °C.

Zahtijeva umjereno zalijevanje (svaki tjedan ili dva), a između dva zalijevanja uvijek pustite da se supstrat osuši. Također, bit će vam jako zahvalna ako joj listove nekoliko puta tjedno poškropite toplom vodom.

Zlatni puzavac (Pothos)

Zlatni puzavac još je jedna penjačica srcolikih listova s privlačnim šarama koje će podići dojam čitave prostorije. Jedna je od najpopularnijih i najotpornijih sobnih biljaka koja se vrlo lako održava.

Potječe jugoistočne Azije te može narasti do 20 metara u visinu i proizvesti stabljike promjera do 4 centimetra. Njeno višegodišnje lišće pročišćava zrak i uklanja otrovne tvari iz vašeg doma. Zauzvrat, jedino što će od vas tražiti je vrlo svijetao prostor u kojem može rasti, s neizbježnom zaštitom od izravnih sunčevih zraka.

Bostonska paprat

Bostonska paprat zahtjeva nešto više njege, ali ona se u potpunosti isplati kada u obzir uzmete da je pogodna za djecu i kućne ljubimce te izgleda vrlo efektno s opuštenim listovima u loncima i visećim teglama.

Mana je još treba često zalijevanje i prskanje vodom te presađivanje jednom godišnje zbog čega se ne preporučuje potpunim početnicima, odnosno osobama koje joj nisu spremne posvetiti odgovarajuću njegu.

Pogodna je i za zatvorene i otvorene prostore, no uvijek će trebati dobro osvjetljenje i temperature između 15 i 25 °C.

U čemu držati biljke?

Vješalice za biljke postale su simbol boemskog stila uređenja doma te sjajno izgledaju na terasama i balkonima, ali i kao dekoracije na zidovima unutrašnjih prostorija ili obješene na prozore.

Osim klasičnih tegli izloženih na policama i stalažama, opcija su i moderne dvostruke viseće tegle u kojima sadite jednu biljke povrh druge, čime možete kreirati razne efektne kombinacije koje će unijeti još više topline i modernosti u vaš dom.