TRADICIONALNA KUHINJA
Zaželjeli ste se kroštula? Donosimo vam najbolji recept za ove slatke zalogaje

Izvor: Profimedia / Autor: Ildi Papp / Panthermedia / Profimedia
Kroštule su se originalno proširile iz Italije u hrvatske regije Dalmaciju, Kvarner i Istru te Francusku, Poljsku, Grčku i ostatak svijeta. Sastojci se nisu bitnije mijenjali, no u svakoj kuhinji dobile su svoj pečat zahvaljujući uvođenju sastojka specifičnih za to podneblje. Recept koji smo danas odlučili podijeliti s vama sastoji se od brašna, jaja i maslaca s dodatkom prstohvata soli i soka naranče koji kroštulama daje poseban okus.
-
VRIJEME JE ZA DESERT
Ne morate čekati blagdane da biste napravili ovaj kremasti kolač koji se ne peče
-
IDEJE ZA OBROK
U stisci ste s vremenom? Ovaj brzopotezni recept za ukusno i zdravo jelo oborit će vas s nogu
-
RECEPT KOJI MORATE PROBATI
Idealan za uskršnji stol: Brzi tart od mladog luka i jaja oduševit će vas svojom jednostavnošću pripreme
Sastojci
- 400 - 450 g brašna
- 2 jaja
- sok od 2 naranče
- 50 g maslaca
- prstohvat soli
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
1. Brašno prosijte u zdjelu. Napravite udubljenje žlicom pa dodajte prethodno istučena jaja sa soli.
2. Iscijedite naranče te ih prelijte kroz sitno cjedilo kako bi uklonili pulpu pa sok dodajte u zdjelu s brašnom i jajima.
3. Izmiješajte žlicom i po potrebi dodajte još brašna. Nastavite mijesiti tijesto rukom dok ne postane glatko. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu ploču te nekoliko minuta mijesite. Oblikujte ga u kuglu, poklopite zdjelom i pustite da odstoji tako sat vremena.
4. Tijesto prerežite na tri jednaka dijela pa oblikujte manje kugle. Svaku razvaljajte na tanko (u obliku kvadrata) pa tijesto izrežite na trake debljine cca. 3 centimetara. Trake lagano zavrnite i poredajte na pladanj ili tanjur obložen papirom za pečenje.
5. U tavi zagrijte ulje pa pržite kroštule na srednjoj vatri nekoliko minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju.
6. Kroštule posipajte šećerom u prahu.
U slast!
- hrana
- recept
- RECEPTI
- slastice
- kuhanje
- gastro
- slatko
- desert
- pečenje
- jelo
- tportalova slatka kuharica
- slatka jela
- kroštule