tako sočan i ukusan

U njega možete ubaciti bilo koje povrće, a uvijek će se tražiti kriška više: Zlatna pravila pripreme quichea

09.05.2022 u 20:00

Bionic
Reading

Zavaljujući jednostavnosti pripreme i doista velikoj mogućnosti kombiniranja sastojaka, quiche je omiljeni sastojak na stolu. Posebno ga obožavamo u proljeće kada je u njega možemo ubaciti gotovo svo sezonsko povrće. No, iako je priprema vrlo jednostavna, za dobar quiche koji uspije baš svaki put potrebno je nešto više

Slana francuska pita klasičan je gastro poslastica koju rijetko tko može odbiti. Svilenkasta krema od jaja predstavlja odlična slani nadjev u koji se može dodati sve, od pancete pa do brokule, zapakirano u neodoljivo ukusno tijesto s maslacem. No, koliko svaki zalogaja quichea predstavlja užitak, njegova priprema ponekad je puno manji gušt. Kako biste si olakšali i zajamčili gastro uspjeh, ovo su zlatna pravila pripreme quichea.

Neka tijesto za podlogu bude čvrsto

Jedan od najvećih neuspjeha kod pripreme quichea je kada nadjev procuri kroz koru, a da bi se to izbjeglo, prema riječima Jennifer Aaronson, voditeljica kulinarstva i brenda u Marley Spoonu te stručnjakinja za izradu quichea, najbolje je koristiti čvršće tijesto. Iako kod pripreme quichea mnogi posegnu za lisnatim tijestom, takva vrsta tijesta nerijetko može imati pukotine kroz koje će iscuriti nadjev. Zbog toga je uvijek najsigurniji odabir čvršća vrsta tijesta u koju se dodaje jaje.

Sir je opcionalan izbor

'U svojoj domovini (sjeveroistočna Francuska), quiche se obično ne radi sa sirom - niti je nužno potreban', kaže Sarah Aaronson. Nerijetko dodatak sira predstavlja višak, a bez njega krema s kojom se pita preljeva ostaje nježna i svilenkasta.

Izbor nadjeva

Bez obzira dodajte li sir ili ne, nemojte pretjerivati s količinom sastojaka u nadjevu. Za dobar quiche ključna je dobar omjer kreme i nadjeva. Prema savjetu stručnjakinje Aaronson najbolji način dodavanja nadjeva je da u oblikovanu koru stavite nadjev i onda lagano i pažljivo prelijete kremom.

Pažljivo odaberite kalup za pečenje

Iako je tradicionalan izbor kalupa za quiche onaj za pite, uzmite u obzir korištenje i kalupa za torte čiji se bočni dio može ukloniti. Upotrebom tog kalupa moći ćete napraviti kalupu s nešto višim rubovima, a i imat ćete više mjesta za dodatke.

Kako quiche napraviti ranije

Quiche je najbolje poslužiti topao ili na sobnoj temperaturi, ali kako biste si olakšali posao, tijesto možete napraviti do tri dana prije nego što planirate npraviti quiche i prethodno ispeći koru dan unaprijed.

Pečenje i hlađenje

Kalup sa quicheom prije stavljanja u pećnicu stavite na veliku tepsiju. Taj jednostavan trik će omogućiti toplina bolje rasporedi i da se quiche ravnomjerno ispeće, a eliminira se i mogućnost da nadjev procuri po pećnici.

Uz, važno je znati: quiche se nikada ne reže dok je još vruć. Ostavite ga oko sat vremena da se ohladi; bit će još biti topao, ali spreman za posluživanje.

Podgrijavanje

Iako ranije priprema i podgrijavanje nisu preporučljiva kombinacija, ostatak svježe pripremljenog quichea može se podgrijati. No, quiche je obično tako slastan da rijetko kada ostane viška, najčešće se traži kriška više.