okusi koji se prožimaju

Tako sočan i ukusan: Quiche nikad nije bilo jednostavnije napraviti, a ova kombinacija postat će vam omiljena

17.03.2022 u 14:23

Bionic
Reading

Za ukusan quiche za koji se traži kriška više ne treba puno, a ova s porilukom i feta sirom predstavlja sjajnu kombinaciju namirnica i okusa koji se prožimaju

U ovom quicheu osvojit će vas delikatan okus poriluka, a prhko, prozračno lisnato tijesto predstavlja zgodnu i vrlo praktičnu promjenu od klasične kore, a limunova korica dat će posebnu aromu. Posložene kriške fete u komadu, umjesto da su razmrvljene pružit će poseban gurmanski gušt.

Potrebni sastojci:

  • 1 list smrznutog lisnatog tijesta
  • 450 g poriluka
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 240 ml mješavine vrhnja za kuhanje i punomasnog mlijeka u jednakim omjerima
  • 3 jaja
  • 1 žličica svježe naribane limunove korice
  • 1 žličica soli
  • 1 prstohvat svježe mljevenog crnog papra
  • 70 g feta sira, narezanog na 4 kriške

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Odmrznite lisnato tijesto prema uputama na pakiranju.

Pripremite poriluk. Odrežite rubove, operite ga, a zatim prerežite uzdužno i nasjeckajte. Nasjeckani poriluk stavite u cjedilo i temeljito isperite pod mlazom vode. Ostavite da se poriluk dobro ocijedi i mao prosuši.

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavici na srednjoj vatri, dodajte poriluk i dinstajte dok ne povene. No nemojte ga dugo dinstati, isključite vatru prije nego li počne puštati tekućinu. Nakon toga ga ostavite po strani.

U velikoj zdjeli uz pomoć pjenjače umutite jaja, mješavinu vrhnja za kuhanje i mlijeka, koricu limuna, sol i papar.

Pripremite koru za quiche. Na lagano pobrašnjenoj površini ili između dva sloja plastične folije ili dva papira za pečenje razvaljajte odmrznuto lisnato tijesto na debljinu od oko pola cm. Tijesto oblikujte u krug te ga stavite na dno lima za pečenje koje ste prethodno malo namastili i pobrašnili. Tijesto pritisnite sa bočne strane kako biste dobili lijepi rub.

Napunite quiche. Poriluk ravnomjerno rasporedite po dnu posude, a zatim ga prelijete smjesom od jaja, mlijeka i vrhnja. Na sam vrh posložite kriške feta sira.

Pecite 30-40 minuta, ovisno o veličini quichea. Sredina treba biti čvrsta, a kora i vrh trebaju lijepo porumeniti. Pustite da se quiche ohladi barem 10 minuta prije posluživanja. Inače, quiche je izvrstan poslužen topao, sobne temperature pa čak i hladan.