FESTIVAL HRANE I VINA

U Areni otvoreno najveće eno-gastro okupljanje u regiji

13.11.2015 u 18:47

Bionic
Reading

Atraktivan izlagački program s 320 domaćih i stranih izlagača – 16 županija predstavlja svoje uzbudljive eno-gastro destinacije – 34 kulinarske, 11 vinskih radionica i brojna druga besplatna iznenađenja

U sportskoj dvorani Arena Zagreb otvoren je 3. Hrvatski festival hrane i vina koji okuplja 320 domaćih i stranih izlagača i tijekom sva tri festivalska dana donosi atraktivan i uzbudljiv eno-gastro program. Festival je otvoren do nedjelje, 15. 11. do 20 sati.
Brojni posjetitelji festivala imat će priliku besplatno sudjelovat u čak 34 kulinarske i 11 vinskih radionica, te degustirati razne delicije brojnih vrhunskih kuhara, blogera i drugih gastro stručnjaka koji sudjeluju u šarolikom programu festivala.

Tristo malih i srednje velikih proizvođača hrane i vina iz Hrvatske i susjednih zemalja predstavit će se svojim najboljim proizvodima. Izlagačkom programu priključilo se čak 16 županija koje su prepoznale festival kao najbolju platformu za okupljanje svojih najboljih proizvođača hrane i vina, koji su ključan faktor u prepoznavanju županija kao cjelogodišnjih eno-gastro turističkih destinacija. Upravo je to cilj ovog festivala koji kroz vrhunska domaća, tradicionalna i autohtona jela i vinske sorte pomaže u definiranju Hrvatske kao uzbudljive eno-gastro destinacije.

Neodoljivi okusi i mirisi Slavonije na Hrvatskom festivalu hrane i vina
Svoj potencijal prepoznala je i Vukovarsko-srijemska županija koja prvog dana festivala donosi atraktivan program Okusi Srijema i Slavonije na kojem su predstavljena autohtona slavonska jela praćena vrhunskim vinima. Drugog dana festivala, u subotu, 14. 11. u 14 sati na ulazu u Arenu Zagreb (južni ulaz) Osječko-baranjska županija u suradnji sa zakladom Mladi kuhar organizira tradicionalnu pripremu šarana na rašljama. Ova jedinstvena delicija zahtijeva vatru na otvorenom, izvrsnu tehniku pripreme i strpljenje. Porcija šarana prodavat će se po cijeni od 10 kuna, a prikupljeni novac bit će usmjeren u zakladu Mladi kuhar čiji je cilj podrška u praktičnoj edukaciji učenika i promicanje deficitarnih zvanja kuhara i konobara. Ovakav afirmativan pristup festivala prema domaćoj gastro i enološkoj baštini kao ključnom gospodarsko-turističkom čimbeniku, podržali su i brojni partneri festivala, a Hrvatska zajednica županija i Hrvatska gospodarska komora uključili u sam program festivala. Na grupnom izlagačkom prostoru Hrvatska gospodarska komora predstavlja različite udruge zaštićenih domaćih proizvoda – pršuta, kulena, domaćeg zelja, krumpira i maslinova ulja.

Brojni popratni sadržaji za sve uzraste i ukuse
Posebnost festivala čini izuzetno dinamičan i atraktivan popratni program koji će zadovoljiti različite apetite i interese najšire publike. Tako će primjerice poznati chefovi, poput Ante Udovičića i Marka Palfija otkriti svoje omiljene sezonske recepte, dok će svi poklonici zdrave prehrane imati priliku upoznati se s primjerice bezglutenskim ili raw food receptima a ljubitelji slastica pratiti tzv. Cake&Bake Show vrhunskih slastičara. Kulinarske radionice odvijat će se kontinuirano na čak dvije show cooking pozornice i besplatne su za sve posjetitelje.
Ljubitelji vrhunskog vina, pored brojnih degustacija, imat će priliku besplatno sudjelovati u 11 vinskih radionica, koje okupljaju brojne priznate enologe, vinare i sommeliere. Program vinskih radionica kreiran je na način da zadovolji sve zainteresirane za vinske teme, od posjetitelja koji žele naučiti osnove o kulturi vina do radionica koje će zadovoljiti i zahtjevnije poznavatelje vina.
Atraktivan i raznolik eno-gastro program, brojni domaći i strani izlagači s vrhunskim delicijama, uzbudljivi cjelodnevni show cooking, besplatan dječji vrtić i brojna besplatna degustacijska jela i vrhunska vina pravi su razlog da 3. Hrvatski festival hrane i vina postane nezaobilazna vikend destinacija.