ZA BOLJI SAN

Što trebate jesti prije spavanja, a što izbjegavati

16.05.2017 u 10:04

Bionic
Reading

Ne sjećate se kad ste se posljednji put pošteno naspavali? Nažalost, niste jedini, a nedostatak sna ima brojne posljedice. Jedna od njih je i debljanje

Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard zaključili su da osobe koje spavaju šest ili još manje satinoću imaju 32 posto veće šanse da u godini dana nakupe i do 15 kilograma viška od onih koji spavaju prosječno sedam sati.

Osim toga, san utječe na koncentraciju i produktivnost na poslu. Stoga je bitno dobro se naspavatikako bismo se osjećati odmorno, ali i kako bismo u konačnici bili zdravi i vitkiji. Na san utječe i hranakoju jedemo prije odlaska na spavanje. I dok nam neka pomaže da bolje spavamo, neka remeti san i kriva je izmeđuostalog za česta buđenja usred noći. No najvažnije pravilo je izbjegavati bilo kakvu tešku hranu u popodnevnim i večernjim satima, a zadnji obrok trebao bi biti najkasnije do 20 sati.

Izbjegavajte: Vino
Ritual vam je čaša vina prije spavanja? Možda je vrijeme da stvorite neke nove navike koje će vam pomoći da brže utonete u san. Vino definitivno ne spada u tu kategoriju. Istraživanja su naime dokazala da alkohol, iako nam pomaže da brže zaspimo, u konačnici jako loše djeluje na kvalitetu sna. Dok se vino razgrađuje u organizmu, manje vremena provedemo u važnoj REM fazi sna, zbog čega se ujutro osjećamo umorno.

Pijte: Sok od višnje
Sok od višnje je sjajan prirodni izvor melatonina. Znanstvenici sa Sveučilišta u Louisiani otkrili su kako prirodni sok od višnje blagotvorno utječe na san. Istraživanje je pokazalo da su ispitanici u prosjeku spavali 85 minuta dulje nakon što su dva tjedna svakodnevno pili dvije čaše soka.

Izbjegavajte: Kavu bez kofeina
Obožavate kavu, ali ste svjesni da je kofein najveći neprijatelj sna, pa običnu kavu u popodnevnim satima mijenjate onom bez kofeina? Međutim niste si puno pomogli. Ni ta vrsta kave nije u potpunosti lišena kofeina. Želite li biti sigurni da kofein neće remetiti vaš san, ograničite unos kave te u njoj uživajte najkasnije do 14 sati.

Pijte: Čaj od kamilice
Naše bake znale su da je čaj od kamilice najbolji prijatelj dobrog sna. Ako želite spavati kao beba, onda si prije odlaska u krevet skuhajte šalicu čaja i to od - kamilice. Istraživanja su pokazala da kamilica pomaže kod nesanice, djeluje umirujuće i stimulira otpuštanje glicina, aminokiseline koja nam pomaže da se opustimo, stoga ovaj čaj djeluje kao blag sedativ.



Izbjegavajte: Sladoled

Sladoled je krcat masnoćama i šećerom koji se neće stići razgraditi prije spavanja i napunit će vas energijom, ali u potpuno pogrešno vrijeme. Osim toga, neka su istraživanja dokazala da uživanje u hrani bogatoj šećerom prije počinka uzrokuje i noćne more, pa dobro razmislite sljedeći put prije nego posegnete za sladoledom. Isto pravilo vrijedi i za sve ostale slatkiše.

Jedite: Kokice

Kompleksni ugljikohidrati stimuliraju ispuštanje serotonina, hormona zbog kojeg se osjećamo opuštenije. Kokice su stoga idealan izbor za grickanje uoči odlaska u krevet, osim toga siromašne su proteinima i masnoćama, a poznato je da ti nutrijenti usporavaju probavu.

Izbjegavajte: Tamnu čokoladu

Znamo da je tamna čokolada bogata poželjnim antioksidantima, ali zaboravljamo i da je solidan izvor prirodnog kofeina. Što je čokolada tamnija, to znači da ima više kofeina jer se u njoj nalazi veći postotak kakaovca.

Jedite: Med
Ako baš ne možete zaspati bez nečeg slatkog, onda je najbolje zasladiti se žlicom meda. On je prirodni izvor ugljikohidrata koji su zaslužni za dobar san, a konzumiranjem meda prije spavanja pomažete i boljem sagorijevanju masti tijekom sna.