okus jeseni

Rižoto koji ćete pripremiti bez puno muke: Peče se u pećnici, a sastojcima će vas oduševiti

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 27.10.2021 12:29
  • Objavljeno 27.10.2021 u 12:29
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: funkyfood London - Paul Williams / Alamy / Profimedia

Rižoto, tako jednostavno, a tako fino jelo koje omogućuje brojne kombinacije namirnica. U hladne jesenske dane savršeno će pasati ova kombinacija s puter tikvom, savršeno začinjena i tako dobro spojena s ostalim namirnicama

Ako ste mislili da za dobar rižoto morate stajati nad štednjakom i s velikom pažnjom miješati sve sastojke, prevarili ste se. Ovaj način pripreme rižota naprosto će vas oduševiti. Svi sastojci se postepeno dodaju u lonac, a sve se peče u pećnici – doista ne može lakše i jednostavnije.

Potrebni sastojci:

  • 1 luk, narezan na kockice
  • 2 češnja češnjaka, narezana na kockice
  • 330 g arborio riže
  • 120 ml vina
  • 1 butternut (puter) tikva, prepolovljena, oguljena, očišćena od sjemenki i narezana na kockice
  • 1 l povrtnog temeljca
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
  • Parmezan, za ukras

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U veći lonac, pogodan i za pećnicu, nakapajte maslinovo ulje te dodaje luk i češnjak.

Kada luk omekša dodajte rižu i kuhajte tri do pet minuta uz neprestano miješanje.

Kada je riža lagano tostirana, dodajte 120 ml vina. Rižu posolite i popaprite i pustite da se kuha dok se vino ne reducira.

Za to vrijeme ogulite i narežite bundevu na kockice. Nakon toga u lonac dodajte kockice bundeve i povrtni temeljac.

Pecite poklopljeno oko 30 do 40 minuta, dok se sva tekućina ne upije.

Rižoto servirajte u velikim zdjelama ili dubokim tanjurima te pospite naribanim parmezanom.

KULINARSKI TRIKOVI

Cijelo vrijeme griješite: Evo kako se pravilno priprema povrće

Pogledaj galeriju
15

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!