UMJETNOST MIRISA

Povijest parfema – od Kleopatre pa do Chanela br. 5

29.06.2012 u 10:34

Bionic
Reading

Mladi teoretičar parfema Juraj Sotošek Rihtarec u zagrebačkoj galeriji Velvet održao je izlaganje 'Parfemi kao umjetnost' koje je okupilo i brojna poznata lica

Kratkim uvodom sve prisutne je proveo kroz povijest: kako je sve počelo – od egipatske Kleopatre i kulta ljepote koji je ona stvorila, preko prvih aqua admirabilis koje su stvorili svećenici vjerujući da mirisna vodica pročišćuje duh i daruje zdravlje, pa do prvog modernog parfema i do suvremene parfumerije.

Obrazložio je ekspresionizam, impresionizam, modernu i njihove određene parfeme, posebno ističući Guerlainov Jicky, prvi sintetski parfem koji označava odvajanje umjetnika od prirode.

Chanel br. 5 označava početak moderne jer koristi aldehide sintetizirane u Njemačkoj koji su tada bili apsolutno moderan izum. U isto razdoblje pripada i Chanel Cuir Russe, muški parfem napravljen za žene, što korespondira i s provokativnom odjećom kakvu je Chanel kreirala.

Treći je Tabac Blonde, muški parfem, a koristila ga je lezbijska populacija toga doba, te ga ujedno etiketiraju kao lezbijski parfem. Sotošeka je zaintrigirala i noir kultura i stil pa je predstavio Dior Homme i Habanita Molinard.

Na kraju predavanja, kao parfem suvremene umjetnosti predstavio je Secretions Magnifique, koji simbolizira povratak u ethos čovjeka jer se koriste ljudske izlučevine i umjetnik se vraća u prirodu.

Predstavljajući navedene parfeme, Sotošek je uzvanicima omogućio testiranje istih, a sve s ciljem da publici približi i pokaže parfemski razvoj kroz godine, umjetnost i opću kulturu i njegovu prožetost u svakodnevnom životu ističući da je izbor parfema nešto vrlo osobno, to je odraz osobnosti i intimnosti.

Predavanje 'Parfemi kao umjetnost' posjetila su i brojna poznata lica, pa su tako zanimljive detalje o parfemima saznale Marija Borić, Sanja Vejnović, Mara Bratoš, Borut Mihalić, Maja Vučić, Mirna Zidarić i brojni drugi.