vrtlarski trikovi

Posijte ih odmah i uživajte na proljeće: Prekrasne proljetnice koje će krasiti vaš vrt

10.09.2021 u 16:05

Bionic
Reading

Rujan je sjajno vrijeme za sadnju jednogodišnjeg cvijeća koje će krasiti vaš vrt iduće godine. Naime, ako ovih pet prekrasnih proljetnica zasadite u jesen to će rezultirati ranijim cvjetovima i jačim biljkama na proljeće

Kasno ljeto odlično je vrijeme za pripremu vrta za naredno proljeće. Naime, kako sada sijete, tako će žeti s prvim proljetnim zrakama. Rujan je idealno vrijeme za sijanje izdržljivih jednogodišnjih biljaka koje će u proljeće cvasti u punom sjaju. Sadnja ovih biljaka je vrlo jednostavna i laka – sjeme sijte ili u redove ili pak na pripremljenu gredicu, a ovih pet proljetnih biljaka najbolji su izbor za rujan.

Neven

Ovaj cvijet krase latice jarke narančaste boje što ga čini savršenim izborom za osunčana mjesta u vrtu, ali i za prekrasan ukras u vazi. Neven je vrlo jednostavan za uzgoj – posađen u jesen trebao bi početi sa cvatnjom već u svibnju. Odličan savjet je ostaviti neke glave sjemena da se same osuše i tako sačuvati sjemenje. Osim toga, postoji velika vjerojatnost da će se tako sam posijati i na proljeće ukrasiti vrt lijepim cvjetovima.

Crnjika

Poznat i kao djevojka u zelenom ovaj jednogodišnji cvijet iz porodice žabnjaka cvate u plavim, crvenim, roza nijansama, ali i bijeloj boji. Najviše voli sunčane gredice ali uspijeva i u polusjeni. Savršen je izbor za vikendice, a zbog nježnih cvjetića mnogi ga obožavaju kao ljupki rezani cvijet. Također se može osušiti i držati kao vrlo zgodan, pomalo rustikalni ukras.

Različak

Ovaj cvijet neizostavni je ukras bajkovitih proljetnih livada, a predstavlja i prekrasan rezani cvijet. Najčešće se uzgaja sorta s plavim cvijetom, no različite sorte mogu imati crvene, ružičaste, bijele i tamnoljubičaste cvjetove.

Biskupski korov

Ovaj cvijet poznat je i pod nazivima ženska čipka te čipka kraljice Ane, a krase ga nježni i nadasve prekrasni bijeli cvjetovi. Odlično ga je sijati u jesen jer će cvasti većim, raskošnijim i ljepšim cvjetovima početkom ljeta. Osim kao ukras u vrtu, sjajno funkcionira i kao rezano cvijeće.

Mak

Gotovo sve sorte maka mogu se sijati u jesen. Jedna od najrasprostranjenijih i najljepših je vrtni mak, poznat još i kao poljski. Ako u vrtu želite nešto malo drugačije, bacite oko na kalifornijski mak, poznat i kao zlatni mak. Ova biljka cvate narančasto-žutim cvjetovima te se uspješno sam zasijava. Naime, jednom posađen kalifornijski mak svako proljeće će uljepšati obilnom cvatnjom.