isplatit će se

Ovo su najbolje vrste povrća i biljaka koje se isplati posaditi prije jeseni

12.08.2021 u 14:04

Bionic
Reading

I dok još uživamo u suncu i ljetnim temperaturama, jesen se polako šulja iza ugla. Ako želite uživati u sočnim plodovima svoga vrta, vrijeme je za pripremu, a iskusni vrtlari otkrivaju koje povrće najbolje raste u jesen. Od mrkve do kupusa – ovo su najbolje vrste povrća i biljaka za sadnju pred kraj ljeta

Vrijeme je vrtlarenja, a upravo je sada najbolje vrijeme za planiranje i razmišljanje koje jesensko povrće posaditi. 'Jesensko vrijeme je idealno za uzgoj povrća koje dozrijeva u hladnoj sezoni,’ objašnjava Amy Enfield, hortikulturistica u Bonnie Plants te dodaje: 'Hladno sezonsko povrće također će se u vrtu dulje zadržati u jesen za razliku od kasnog proljeća kada nastup visokih temperatura kod mnogih vrsta potiče cvatnju.'

Međutim, ovisno o lokaciji, jesensko vrijeme može uzrokovati i nekoliko prepreka za uzgoj povrća i biljaka. Dva glavna problema s jesenskom sadnjom su rizik od gubitka biljaka zbog mraza i manjak sunčeve svjetlosti uslijed kraćih dana. Ako živite u hladnijim područjima, gdje se prvi mraz javlja u rujnu, možete sredinom kolovoza pokušati posaditi jesenske usjeve vani, a kad stignu prvi mrazevi, upotrijebite zaštitni okvir ili najlonski pokrivač kako biste zaštitili vaše biljke te produljili sezonu za nekoliko tjedana kako bi biljke uspjele dozrjeti.

Iako se vrtlarstvo i sadnja pretežito bazira na proljeće i ljeto, postoji mnogo jesenskog povrća čiju sadnju bi bila prava šteta propustiti.

Korjenasto povrće

Jesen je sjajno vrijeme za sadnju određenog korjenastog povrća, uključujući repu, mrkvu, rotkvice, ciklu i češnjak. Toplo tlo pomaže sjemenkama da brzo niknu, a gomolji se razvijaju kad se temperature tla počnu hladiti. Većina korjenastih usjeva brzo sazrijeva, a lagani jesenski mraz pomaže pretvoriti škrob koji se nalazi u njihovom korijenu u šećer čineći ih slađima.

Lisnato povrće

Jesenski vrt odlična je podloga za sadnju lisnatog povrća kao što su špinat, kelj, blitva i salata. Naime, toplo tlo omogućava lisnatom povrću da brzo nikne dok hladnije temperature da biljke procvjeta te postane gorkog okusa. Kada je riječ o salati, jesen je dobro vrijeme za sadnju tvrđih sorti, kao što je zimska crvena salata.

Kupusnjače

Brzo sazrijevajuće povrće, poput kupusa i cvjetače idealno su jesensko povrće. Ključ uspjeha je sadnja koja mora biti tempirana dovoljno rano kako bi se osigurala berba, ali ih se i zaštitilo od kasnih ljetnih skokova temperature. Kao i ostalo povrće u hladnoj sezoni, lagani mraz učinit će ih slađima.

Brokula

Brokula je jedno od popularnih vrsta povrća koje odlično uspijeva na jesen. Stručnjaci preporučuju sadnju sorti koje imaju višestruke stabljike, poput ljubičaste brokule, jer daju nekoliko malih cvjetnih glavica i mogu se brati tijekom više mjeseci. Sorte brokule s jednom velikom glavom daju jednu cvjetnicu te se mogu brati samo jednom.

Začinsko bilje

Postoji više vrsta začinskog bilja koje se može saditi na jesen i odlično uspijeva za vrijeme hladnijeg razdoblja. Jesen je sjajno vrijeme za sadnu peršina, vlasca i korijandera. U područjima blage zime pogodno je vrijeme i za sadnju višegodišnjeg bilja kao što je ružmarin, kadulja i majčina dušica.