kraljice vrtova

Prekrasne su, no zahtijevaju malo više brige: Kako spasiti ruže koje su već počele venuti

29.08.2021 u 18:34

Bionic
Reading

Nazivaju ih kraljicama vrtova, a njihovi cvjetovi daleko su jedan od najljepših i najmirisnijih ukrasa brojnih vrtova. No, ova lijepa biljka zahtijeva i određenu njegu i brigu, a cvjetovi mogu početi odumirati iz različitih razloga. Srećom, ruže se mogu spasiti, čak ako je i veliki dio biljke počeo odumirat i sušiti se

Ruže mogu početi venuti iz različitih razloga, sve dok je više od pola biljke zdravo, velika je šansa da svoju biljku spasite pažljivim obrezivanjem. Pravilna njega, redovito održavanje i malo strpljenja je sve što je potrebno kako bi ružama vratili sjaj i ljepotu, a kako to učiniti, najbolje je slijediti upute stručnjaka.

Ruže počnu venuti zbog različitih razloga

Umiranje ruža obično je uzrokovano različitim elementima, poput neodgovarajuće razine hranjivih tvari i održavanja, oštećenja nastalih djelovanjem gljivica i insekata, starosti same biljke pa do neadekvatnog prostora u kojem držite biljku. 'Budući da ruže nerijetko venu zbog kombinacije ovih čimbenika, često j vrlo teško odrediti osnovi uzrok odumiranja,' kaže Matt Arnett, certificirani stručnja za biljke sa sjedištem u Georgiji. To liječenje ruža može učiniti nešto zahtjevnijim, no ne i nemogućim.

Važno je brzo djelovati

Arnett savjetuje da je kod liječenja i oporavka ruže važno djelovati što brže, čim primijetite probleme. Važno je orezati sve zahvaćene stabljike te ostaviti samo one neoštećene. 'Odumirati mogu male stabljike ili čak veći dijelovi koje je potrebno odrezati sve do glavne stabljike. Svakako je važno koristit čiste i oštre škare.

Oboljenja od gljivica i insekata otkrit će promjene boje i rupice na listovima. Ako niste sigurni što je točno napalo vašu biljku, najbolje je posavjetovati se u lokalnom vrtnom centru, a kako biste bili sigurni da ćete upotrijebiti dobar proizvod, možete prodavačima i pokazati jedan od oboljelih listova.

  • +6
Ruže Izvor: Profimedia / Autor: Elena Elisseeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Buduće probleme spriječite strateškom sadnjom

Ako vaše ruže nisu posađene na ispravnom mjestu, pod pravim uvjetima, veća je vjerojatnost da će se početi odumirati. 'Ružama ne odgovaraju sjenovita i vlažna mjesta, pa ih smjestite na mjesto koje dnevno ima najmanje šest sati sunčeve svjetlosti te dobro drenirano tlo.

Prilikom sadnje, ruže nemojte saditi preduboko,' kaže Arnett i dodaje kako se biljke prodaju u dvije varijante: zasađene u spremniku i one s golim korijenom. 'Ako imate ruže u spremniku, posadite ih na istu dubinu na kojoj su zasađene u spremniku. Što se tiče sorti s golim korijenom, Arnett napominje da je najbolje slijediti upute za sadnju koje je dao sam dobavljač ruža.

Ne dajete se zastrašiti

Neka vas potreba za njegom i brigom oko ruža ne odgovori od sadnje ovog lijepog cvijeta. Njihova ljepota u vrtu doista je nenadmašna, a grmovi ruža posebno atraktivno izgledaju. Osim toga, kako napominje Arnett, raznolikost ruža, od različitih uzgojnih navika do širokog raspona boja cvjetova i mirisa, nudi ponešto za baš svakog vrtlara.