ZNANSTVENO DOKAZANO

Ovo će vam pomoći da smršavite bez gladovanja

05.11.2015 u 09:50

Bionic
Reading

Dugo sjedenje može naštetiti vašem zdravlju, a nedavna istraživanja uspoređivala su navike pušača, upozoravajući da bi im dim cigarete uz sjedenje mogao srezati godine života. Znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu dali su svoj doprinos ovom i sličnim istraživanjima, a otkrili su da stajanje do šest sati dnevno može za trećinu smanjiti masnoću u tijelu

Uspravno držanje četvrtinu dana (umjesto naslonjenosti na stol te sjedenja ispred televizije ili na putu do posla) povezano je s 32 posto većom šansom da nećete postati pretili. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je sjedenje povezano s negativnim učincima na zdravlje, međutim sa sigurnošću kažu da je vrijeme provedeno u stajanju iznimno dobro za nas.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu za potrebe istraživanja promatrali su navike više od sedam tisuća osoba, uspoređujući njihov indeks tjelesne mase, postotak masnoća u tijelu i veličinu struka. Tako su otkrili da je stajanje četvrtinu dana kod muškaraca povezano s 32 posto manjom vjerojatnošću pretilosti (postotak tjelesnih masnoća).

Stajanje pola vremena u danu povezano je s 59 posto većom šansom za smanjenje pretilosti. No stajanje više od tri četvrtine vremena nije bilo povezano s nižim rizikom od pretilosti. U slučaju ispitanica stajanje četvrtinu, polovinu ili tri četvrtine vremena povezano je s 35, 47 i 57 posto odgovarajućim smanjenjem vjerojatnosti da će imati puno masnoća oko struka.

Istraživači su također ispitali je li fizička aktivnost uz stajanje uvjet za dodatno smanjenje rizika od pretilosti. Otkrili su da je među onima koji su ispunjavali smjernice fizičke aktivnosti (150 minuta umjerene aktivnosti i/ili 75 minuta snažnije aktivnosti danju), uz dodatak stajanja, to povezano s postupnim smanjenjem pretilosti i metaboličkih sindroma kod žena i muškaraca.

Na primjer muškarci koji zadovoljavaju smjernice fizičke aktivnosti i stoje četvrtinu do pola vremena dnevno imaju 57 posto smanjenu vjerojatnost za abdominalnu pretilost. Autor studije, doktor Kerem Shuval sa Sveučilišta u Teksasu rekao je da stajanje i kretanje donose najveću zdravstvenu korist, no samo stajanje slično je sjedenju kada je u pitanju potrošnja energije. Rezultati ove studije objavljeni su u znanstvenom časopisu Mayo Clinic Proceedings