SOČNI I HRSKAVI

Ovakve pečene krumpire još niste probali: Nadjev je nešto posebno, a lako se radi

23.09.2025 u 12:12

Bionic
Reading

Ako ste u potrazi za malo drugačijim prilogom, donosimo recept za sočne i hrskave pečene krumpire s aromatičnim nadjevom

Pečeni krumpiri jedno su od onih jela koja već na prvi pogled mame – jednostavni su, zasitni i uvijek uspijevaju. No ovaj recept ide korak dalje i klasični krumpir pretvara u pravo gurmansko zadovoljstvo.

Hrskava kora skriva kremastu unutrašnjost punu okusa, obogaćenu pirjanim lukom, hrskavom slaninom i obiljem sira koji se topi u raskošan fondue preljev.

Kombinacija maslaca, vrhnja i sira čini ih pravim specijalitetom, dok pržena slanina unosi dimljenu aromu i hrskavost koja svako zalogaj čini posebnim.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 srednje velika krumpira za pečenje
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 25 g maslaca
  • 1 veliki luk, tanko narezan
  • 6 tankih ploški dimljene slanine, nasjeckane
  • 2 žlice vrhnja za kuhanje
  • 200 g sira koji se dobro topi (npr. reblochon, raclette ili gruyère)
  • svježi peršin, nasjeckan
  • sol i papar

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C (180°C s ventilatorom). Krumpire probodite vilicom na nekoliko mjesta, premažite polovicom ulja, posolite i popaprite. Stavite ih na lim i pecite oko 1 sat i 15 minuta, dok kora ne postane hrskava, a unutrašnjost potpuno mekana.

U tavi zagrijte preostalo ulje i polovicu maslaca. Dodajte luk i lagano pirjajte 15–20 minuta, dok ne omekša i ne postane zlatne boje. Izvadite ga, a u istu tavu ubacite slaninu i pržite dok ne postane hrskava. Ocijedite na kuhinjskom papiru.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Krumpire prerežite po dužini i pažljivo izdubite većinu mekane unutrašnjosti u zdjelu, ostavljajući tanki sloj uz koru. U zdjeli zgnječite krumpir s preostalim maslacem i vrhnjem, začinite solju i paprom, pa umiješajte luk, slaninu, tri četvrtine sira i polovicu peršina.

Smjesu vratite u korice krumpira, pospite ostatkom sira i vratite u pećnicu na 10–15 minuta, dok se sir ne otopi i ne dobije zlatnu boju. Poslužite posipano preostalim peršinom, uz svježu salatu po želji.