Ova torta od lisnatog tijesta sa slojevima ukusne kreme savršen je izbor za sve koji vole lagane i osvježavajuće deserte
Ako volite kremšnite, ovo je torta za vas... O tome koliko je dobra, svjedoči i njezin naziv: Napoleonova torta! Kad je kušate, teško ćete odrediti prevladava li kremasta mekoća ili hrskava tekstura jer se jedno stapa s drugim u idealan kontrast.
Prema vjerovanju, Napoleonova torta vuče porijeklo iz 19. stoljeća i slavljenja ruske pobjede nad Napoleonovom vojskom. Hrskavi slojevi kora simboliziraju poražene francuske redove, a bogata krema, kao snažan ruski duh, 'prekriva ih i nadvladava'.
Za originalnu verziju bilo bi vam potrebno malo više vremena, no pronašli smo recept koji je puno jednostavniji za pripremu, ali ne i skromniji po okusu.
Sastojci
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 1,5 šalice zaslađenog sojinog mlijeka s okusom vanilije
- 1 šalica kokosovog mlijeka
- 3 žlice javorovog sirupa
- 1/4 šalice (40 g) kukuruznog škroba razmućenog u 1/4 šalice sojinog mlijeka s okusom vanilije
Priprema
- Razrežite lisnato tijesto na pravokutnike. Izbodite vilicom i pecite 20–25 minuta na 200 °C (s ventilatorom). Pustite da se potpuno ohladi, zatim prerežite svaku ispečenu plošku na pola.
- U lonac dodajte sojino mlijeko s okusom vanilije, kokosovo mlijeko, javorov sirup i razmućeni kukuruzni škrob. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri, stalno miješajući, dok ne proključa i počne se zgušnjavati. Zatim smanjite vatru i kuhajte još kratko, dok krema ne postane gusta. Ohladite u hladnjaku.
- Slažite kolač tako da na svaki sloj lisnatog tijesta namažete dvije žlice kreme. Trebao bi ispasti kolač sa šest slojeva. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po vrhu.
- Stavite kolač u hladnjak na sat, dva. Tradicionalno se ostavlja preko noći da tijesto upije svu vlagu, ali i kraća verzija je jako ukusna! Za najbolji rezultat izvadite ga iz hladnjaka sat vremena prije posluživanja.