NAPOLEONOVA TORTA

Ovaj desert s razlogom nosi tako uzvišeno ime: Oduševit će vas njegova kremoznost i hrskavost

08.09.2025 u 18:23

Bionic
Reading

Ova torta od lisnatog tijesta sa slojevima ukusne kreme savršen je izbor za sve koji vole lagane i osvježavajuće deserte

Ako volite kremšnite, ovo je torta za vas... O tome koliko je dobra, svjedoči i njezin naziv: Napoleonova torta! Kad je kušate, teško ćete odrediti prevladava li kremasta mekoća ili hrskava tekstura jer se jedno stapa s drugim u idealan kontrast.

Prema vjerovanju, Napoleonova torta vuče porijeklo iz 19. stoljeća i slavljenja ruske pobjede nad Napoleonovom vojskom. Hrskavi slojevi kora simboliziraju poražene francuske redove, a bogata krema, kao snažan ruski duh, 'prekriva ih i nadvladava'.

Za originalnu verziju bilo bi vam potrebno malo više vremena, no pronašli smo recept koji je puno jednostavniji za pripremu, ali ne i skromniji po okusu.

Sastojci

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • 1,5 šalice zaslađenog sojinog mlijeka s okusom vanilije
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 1/4 šalice (40 g) kukuruznog škroba razmućenog u 1/4 šalice sojinog mlijeka s okusom vanilije
@vegangirlboss 5 ingredient NAPOLEON CAKE 🍰 recipe below👇🏼 (ve) 📝 4 servings, 2 large slices INGREDIENTS: - 1 pack vegan puff pastry - 1.5 cup vanilla soya milk (sweet) - 1 cup coconut milk - 3 tbsp maple syrup - 1/4 cup (40g) corn flour diluted in 1/4 cup vanilla soya milk RECIPE: 1. Cut your ready-to-use puff pastry sheet into rectangles. Poke with a fork and bake for 20-25 min at 200C (fan). Cool completely, then cut each piece in half. 2. Add vanilla soya milk, coconut milk, maple syrup and the corn flour mixture to a saucepan. Heat over medium heat and bring to a gentle simmer, stirring constantly. Reduce heat to low and simmer until thick. Refrigerate until cool. 3. Assemble by spreading 2 tbsp of cream onto the each puff pastry layer. You should have 6 layers in each cake slice (2 cake slices in total). Crumble leftover pastry sheets on top. 4. Refrigerate for 1-2h. The traditional recipe calls for leaving the cake in the fridge overnight, so the pastry absorbs all the moisture. Either way is delicious! For the best result, take out of the fridge 1h before serving. 5. Keep in the fridge for up to 5 days (but believe me, it won’t last that long lolll 😜). #baking #bakingtiktok #foryoupage #napoleoncake #cake #vegancake #vegan #cakerecipe #vegancake #recipes #fyp #foryou #viral ♬ Keep Going - Swørn

Priprema

  1. Razrežite lisnato tijesto na pravokutnike. Izbodite vilicom i pecite 20–25 minuta na 200 °C (s ventilatorom). Pustite da se potpuno ohladi, zatim prerežite svaku ispečenu plošku na pola.
  2. U lonac dodajte sojino mlijeko s okusom vanilije, kokosovo mlijeko, javorov sirup i razmućeni kukuruzni škrob. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri, stalno miješajući, dok ne proključa i počne se zgušnjavati. Zatim smanjite vatru i kuhajte još kratko, dok krema ne postane gusta. Ohladite u hladnjaku.
  3. Slažite kolač tako da na svaki sloj lisnatog tijesta namažete dvije žlice kreme. Trebao bi ispasti kolač sa šest slojeva. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po vrhu.
  4. Stavite kolač u hladnjak na sat, dva. Tradicionalno se ostavlja preko noći da tijesto upije svu vlagu, ali i kraća verzija je jako ukusna! Za najbolji rezultat izvadite ga iz hladnjaka sat vremena prije posluživanja.