NIZOZEMSKA DELICIJA

Sasvim drugačije palačinke: Nema stajanja za štednjakom, a okus i izgled su spektakularni

22.09.2025 u 14:48

Bionic
Reading

Nizozemske palačinke već godinama osvajaju ljubitelje slatkog diljem svijeta te su idealna alternativa klasičnoj varijanti ovog deserta.

Velike, pjenaste nizozemske palačinke peku se u pećnici, a njihova čar leži u jednostavnosti pripreme i spektakularnom izgledu. Dok se peče, tijesto se podiže i pretvara u zlatno-smeđu, hrskavu palačinku koja u sredini ostaje mekana i sočna.

Ovaj desert ili doručak priprema se za svega nekoliko minuta – dovoljno je sve sastojke izmiksati, izliti u tavu s rastopljenim maslacem i prepustiti pećnici da odradi svoje.

Rezultat je raskošna palačinka koja izgleda impresivno, a pritom je izuzetno svestrana. Možete je poslužiti uz šećer u prahu, javorov sirup, džemove ili svježe voće, a posebno je ukusna s jagodama, šlagom ili lagano karameliziranim voćem.

Sastojci (za 3 do 4 porcije):

  • 3 jaja sobne temperature
  • 120 g glatkog brašna (½ šalice)
  • 120 ml mlijeka sobne temperature (½ šalice)
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 4 žlice maslaca
  • šećer u prahu, javorov sirup, voće ili džem za posluživanje

Priprema:

Pećnicu prvo zagrijte na 220 °C. U blenderu izmiksajte jaja, brašno, mlijeko, šećer i muškatni oraščić dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica – ako nemate blender, dovoljno je umutiti pjenjačom.

U međuvremenu stavite maslac u tešku tavu promjera oko 25 cm (najbolje od lijevanog željeza) i ubacite je u pećnicu da se maslac rastopi, pazeći da ne zagori. Kada se otopi, izvadite tavu i odmah ulijte pripremljenu smjesu pa je vratite u pećnicu.

Palačinku pecite oko 20 minuta, dok ne naraste i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Potom smanjite temperaturu na 150 °C i pustite da se peče još nekoliko minuta. Izvadite palačinku, narežite je na trokute i poslužite dok je još topla, uz šećer u prahu, džem, svježe voće ili šlag.