PROLJETNI FESTIVALI

Mjesta u kojima je zabava zagarantirana

01.03.2013 u 09:37

Bionic
Reading

Početak proljeća diljem svijeta često je razlog za slavlje. Kraj zime na ulice izvlači ljude željne zabave, plesa i pjesme, što je odlična prilika za upoznavanje lokalne kulture, tradicije i običaja

Noche De Brujas (Noć vještica)
Cerro Mono Blanco, Meksiko

Prvog petka u ožujku grad Catemaco u središnjem Meksiku postaje sjedište lokalnih vještica i čarobnjaka. Vještičja tradicija u ovom dijelu svijeta vrlo je duga i kombinira drevna lokalna vjerovanja, španjolsku srednjovjekovnu tradiciju i vudu praksu sa sjevera Afrike. Prije tridesetak godina lokalni je brujo (šaman) došao na ideju okupiti istomišljenike što je preraslo u okupljanje stotina šamana, vještica i čarobnjaka iz cijelog Meksika koji zajednički pročišćavaju negativnu energiju nakupljenu tijekom godine

Sydney Gay & Lesbian Mardi Gras
Oxford Street, Sydney, Australija

Još od 1978. početkom ožujka, u Sydneyju se organizira parada u čast ljudskih prava koja je postala simbol slavljenja različitosti. Svake godine okupi više od pola milijuna lokalnih posjetitelja i tisuće gostiju iz cijelog svijeta. Lokalnoj LGBT zajednici festival je prilika da se pokaže u punom sjaju, a gostima da uživaju u sportskim, kazališnim, književnim, filmskim i zabavnim događajima.

South By Southwest Music & Media Conference (SXSW)
Austin, SAD

Ovaj festival koji se tradicionalno održava u teksaškom Austinu tom je gradu donio naziv svjetske prijestolnice žive glazbe. Od 1987., kada je osnovan, festival na jednom mjestu okuplja predstavnike glazbene industrije i izvođače – muzičari dolaze u nadi da će ih primijetiti, a menadžeri da će otkriti novu zvijezdu. Tijekom dana sve se događa u Konvencijskom centru iz kojega se više od tisuću glazbenika noću seli na pedesetak zabavnih mjesta diljem grada. Osim glazbe festival se proširio i na film te interaktivne umjetnosti.


Holi, sjeverna Indija i Nepal

Tri dana punoga mjeseca u ožujku hindusi u sjevernoj Indiji i Nepalu organiziraju festival kojim pozdravljaju zimu i dočekuju proljeće u znaku duginih boja. U Indiji gdje se uglavnom slavi na sjeveru zemlje ovaj se događaj naziva i Festival boja, jer se posljednjeg dana djeca i odrasli na ulicama zasipaju obojanim puderom. Iako se preferira upotreba prirodnih, lako perivih boja ulice, ali i posjetitelji tjednima mogu vidjeti posljedice ove zabave.

Maulid, Lamu, Kenija

Na dan rođenja Proroka Muhameda, prema islamskom kalendaru, održava se festival u kenijskom gradu Lamu. Više od stotinu godina taj se dan obilježava pjesmom i plesom, posebno tradicionalnim plesovima sa sabljama. No sudionici uživaju i u poeziji, kaligrafiji, nogometu i lokalnoj atrakciji – utrci magaraca.

Las Fallas, Valencia, Španjolska

Jedan od najvećih proljetnih festivala u Europi održava se od 12. do 19. ožujka i zapravo je spektakularna lutkarska predstava. To je vrijeme kada grad zauzmu visoke skupture fallas – lutke koje od drveta izrađuju posebni timovi lokalnih umjetnika. Svako naselje sponzorira svoju fallu pa ih na ulicama bude više od 350. Znaju 'narasti' i 15 metara u zrak, a najskuplja je koštala više od 350.000 eura.

Starkbierzeit (Vrijeme jakog piva)
Muenchen, Njemačka

Za Bavarce ovaj je festival, poznat i kao mlađi brat Oktoberfesta, uvod u novu sezonu ispijanja piva, a dolazi sa zalaskom zime i buđenjem proljeća. Starkbierzeit je jedino vrijeme u godini kada se u Muenchenu toče jača piva s oko sedam posto alkohola. Festival vuče korijene iz 17. stoljeća kada su pavlinski redovnici u ožujku spravljali snažnije pivo koje im je trebalo pomoći prebroditi korizmu.

Popularna parada sv. Patrika u Irskoj
Proljetna ravnodnevnica
Chichén Itzá, Meksiko

Na ruševinama drevnog grada-hrama Chichén Itzá koji stoji stoljećima nakon propasti civilizacije Maja tijekom proljetne ravnodnevnice u kojoj su dan i noć jednako dugi događa se zanimljiv fenomen. Jutarnje i poslijepodnevno sunce na stubama piramide El Castillo stvara privid zmije nastale od svjetla i sjene. Ravnodnevnica uglavnom 'pada' 20. ožujka, no može se dogoditi i dan kasnije.

Festival sv. Patricka, Dublin, Irska

Iako se svetac koji je pokrstio Irce 17. ožujka slavi diljem svijeta, najsvečanije je naravno u Dublinu. Uz uobičajenu 'zelenu' paradu koja od podneva na dan sv. Patricka prolazi središtem Dublina, u tom se gradu pet dana prije i poslije održava niz koncerata, zabava, uličnih nastupa i slično. Sve uz poznato irsko crno i crveno pivo koje je nezaobilazan dio proslave.