ČUVAJTE ZDRAVLJE

Kako se boriti s alergijom na sunce

11.06.2013 u 11:45

Bionic
Reading

Alergije na sunce manifestiraju se nakon izlaganja gole kože sunčevim zrakama, a nešto su češće kod žena srednje životne dobi i starijih muškaraca

Kako se zaštititi od štetnog djelovanja sunčevih zraka te što učiniti u slučaju alergije na sunce, za Ordinaciju.hr otkrila je dermatovenerologinja, dr. sc. Ivana Ručević

Alergije na sunce ili fotodermatoze manifestiraju se nakon izlaganja gole kože sunčevim zrakama. Obično nastaju nakon izlaganja jakoj sunčevoj svjetlosti u proljeće ili ljeto, ali kod nekih se mogu javiti i zimi.

Simptomi alergije na sunce

Iako alergija na sunce pogađa sve tipove kože, češća je kod ljudi bijele rase. Nešto češće zahvaća ženski spol srednje životne dobi. I stariji muškarci koji dosta vremena provode na suncu mogu razviti alergijsku reakciju na njega. Lijekovi također mogu izazvati alergijske reakcije na sunce. 'To su najčešće: tetraciklinski antibiotici, nesteroidni protuupalni lijekovi, sulfoamidski spojevi i kontracepcijska sredstva. I neka sredstva za sunčanje mogu dovesti do pojave alergije na sunce!', objašnjava dr. Ručević.

'Manifestacija alergijske reakcije na sunce javlja se već nekoliko minuta do nekoliko sati nakon izlaganja. Počinje pojavom svrbeža i crvenilom kože, na kojoj se ubrzo jave mjehurići. Zahvaćena regija kože obično je natečena, a obuhvaća najčešće dekolte, ruke i lice (dijelove koji su najizloženiji suncu). Ovakav oblik reakcije je najčešći', govori dr. Ručević, dodajući da se simptomi obično povlače za nekoliko dana ako se prestane s izlaganjem sunčevoj svjetlosti.

Međutim kod nekih se alergijska reakcija javi nekoliko minuta nakon izlaganja suncu, i to pojavom osipa, mjehurića i svrbeža, ali ne samo na izloženoj koži, nego i na pokrivenim dijelovima. Ovakav oblik reakcije nešto je učestaliji kod starijih osoba. Nakon prestanka izloženosti suncu reakcija se povlači u roku od sat vremena.

Najsigurniji način za sprečavanje alergijskih reakcija na sunce je izbjegavanja sunčevih zraka kad su one najjače, izbjegavanje naglih izlaganja suncu u proljeće i ljeto (postupno izlaganje suncu omogućava bolju prilagodbu na UV zrake), nošenje zaštitne odjeće i korištenje kvalitetnih zaštitnih sredstava koja pružaju visoku UVA i UVB zaštitu.

Više o ovoj temi i zaštiti od alergije na sunce možete pročitati na stranicama Ordinacija.hr.