Ljekovita i okrepljujuća juha za hladne dane prepuna je povrća, zelenog lisnatog bilja, kurkume, đumbira i češnjaka. Ovo je recept koja ne grije samo tijelo, nego i dušu, pravi zimski 'comfort food' koji donosi osjećaj zagrljaja i zdravlja u svakom zalogaju
Ako postoji pravo vrijeme za uživanje u tanjuru pun toplih, mirisnih i ljekovitih sastojaka, onda je to sada. Ova juha od crvene leće, mrkve i aromatičnih začina nije samo hranjiva, već i iscjeljujuća – savršen saveznik kad vam treba prirodni saveznik za jačanje imuniteta, ali i trenutak uživanja usred užurbane svakodnevice.
Uz krišku domaćeg kruha, ova juha lako postaje omiljeni ritual tijekom hladnih dana. Tijekom sezone borbe s prehladama, sinusima i svim onim sitnicama koje prate hladnu sezonu, ova juha je prava saveznica jačanja imuniteta.
Potrebni sastojci:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 3 velike mrkve, nasjeckane
- 2 korijena peršina, nasjeckana (može zamjena s batatom)
- 3 stabljike celera, sitno nasjeckane
- 6 režnjeva češnjaka, usitnjenih (oko 3 žlice)
- 2 žlice svježeg đumbira, sitno nasjeckanog
- 1 čajna žličica sušene kurkume
- 120 g crvene leće
- 2 žlice svježeg peršina
- ½ čajne žličice morske soli (po ukusu više)
- 950 ml povrtnog temeljca + 475 ml vode
- 2 šalice (oko 60 g) lisnatog kelja ili špinata, sitno nasjeckanog
- 1 mali limun, iscijeđen
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu ili loncu s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Kad se ulje zagrije, dodajte nasjeckani luk i pirjajte 3 minute. Zatim dodajte mrkvu, korijen peršina i celer te nastavite pirjati još 5 minuta. Umiješajte češnjak, kurkumu i đumbir te pirjajte još 1 minutu.
Ulijte povrtni temeljac, vodu, leću, sol i nekoliko okreta crnog papra iz mlinca. Promiješajte i pustite da zakipi. Potom smanjite vatru, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
Maknite s vatre. Umiješajte kelj, peršin i limunov sok. Poklopite i ostavite da se povrće kratko zapari. Kušajte i po potrebi dodatno posolite Nakon toga poslužite i uživajte!