MOĆAN SAVEZNIK

Tako jednostavna, a okrepljujuća: Ova pileća juha liječi i jača imunitet

10.11.2025 u 09:45

Bionic
Reading

Zima je stigla, a s njom i sezona gripe koja se širi na svakom koraku. Dok se svi borimo s naglim promjenama temperature i suhim zrakom, najbolji saveznik u jačanju imuniteta često se skriva u naizgled jednostavno jelu – juhi od piletine s rezancima

Ova juha je pravi 'borac protiv gripe' jer je krcata povrćem bogatim antioksidansima, komadićima sočne piletine i mekanim rezancima.

Ako imate vremena, pripremite vlastiti temeljac jer upravo se u njemu krije snaga: minerali, kolagen i hranjive tvari iz kostiju djeluju kao prirodni lijek iz kućne kuhinje. Uz klasične dodatke poput mrkve i celera, ova juha ne samo da ublažava simptome prehlade nego pomaže i kod začepljenog nosa - savršena za sve izazove hladnih zimskih dana.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Potrebni sastojci:

  • 30 ml maslinovog ulja
  • 1 veliki luk (nasjeckan)
  • 2 stabljike celera (nasjeckane)
  • 2 srednje mrkve (nasjeckane)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike (ljuti čili)
  • 2 čajne žličice provansalske mješavine začina
  • 15 ml ljutog umaka (npr. Sriracha)
  • 30 ml soja umaka s niskim udjelom soli
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice papra
  • 450 g kuhanog pilećeg mesa (sitno narezanog)
  • 2 žlice svježeg kopra (nasjeckanog)
  • 15 g svježeg peršina (nasjeckanog)
  • 1,9 L pilećeg temeljca
  • 300 g suhe tjestenine od jaja
  • 2 mlada luka (nasjeckana, za dekoraciju)

Priprema:

U velikom loncu za juhu ili 'Dutch ovenu' zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, celer, mrkve, češnjak, mljevenu crvenu papriku i provansalsku mješavinu začina te promiješajte. Dinstajte oko 3 do 5 minuta dok luk ne omekša i postane proziran.

Dodajte ljuti umak, soja umak, sol, papar, kuhano pileće meso, kopar i peršin te promiješajte.

Ulijte pileći temeljac i ponovno promiješajte. Dodajte tjesteninu i pustite da juha zavrije. Smanjite vatru na lagano kuhanje i kuhajte oko 15 minuta, povremeno miješajući.

Na kraju poslužite juhu posutu dodatnim peršinom i nasjeckanim mladim lukom.