Zima je stigla, a s njom i sezona gripe koja se širi na svakom koraku. Dok se svi borimo s naglim promjenama temperature i suhim zrakom, najbolji saveznik u jačanju imuniteta često se skriva u naizgled jednostavno jelu – juhi od piletine s rezancima
Ova juha je pravi 'borac protiv gripe' jer je krcata povrćem bogatim antioksidansima, komadićima sočne piletine i mekanim rezancima.
Ako imate vremena, pripremite vlastiti temeljac jer upravo se u njemu krije snaga: minerali, kolagen i hranjive tvari iz kostiju djeluju kao prirodni lijek iz kućne kuhinje. Uz klasične dodatke poput mrkve i celera, ova juha ne samo da ublažava simptome prehlade nego pomaže i kod začepljenog nosa - savršena za sve izazove hladnih zimskih dana.
Potrebni sastojci:
- 30 ml maslinovog ulja
- 1 veliki luk (nasjeckan)
- 2 stabljike celera (nasjeckane)
- 2 srednje mrkve (nasjeckane)
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike (ljuti čili)
- 2 čajne žličice provansalske mješavine začina
- 15 ml ljutog umaka (npr. Sriracha)
- 30 ml soja umaka s niskim udjelom soli
- ½ čajne žličice soli
- ½ čajne žličice papra
- 450 g kuhanog pilećeg mesa (sitno narezanog)
- 2 žlice svježeg kopra (nasjeckanog)
- 15 g svježeg peršina (nasjeckanog)
- 1,9 L pilećeg temeljca
- 300 g suhe tjestenine od jaja
- 2 mlada luka (nasjeckana, za dekoraciju)
Priprema:
U velikom loncu za juhu ili 'Dutch ovenu' zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, celer, mrkve, češnjak, mljevenu crvenu papriku i provansalsku mješavinu začina te promiješajte. Dinstajte oko 3 do 5 minuta dok luk ne omekša i postane proziran.
Dodajte ljuti umak, soja umak, sol, papar, kuhano pileće meso, kopar i peršin te promiješajte.
Ulijte pileći temeljac i ponovno promiješajte. Dodajte tjesteninu i pustite da juha zavrije. Smanjite vatru na lagano kuhanje i kuhajte oko 15 minuta, povremeno miješajući.
Na kraju poslužite juhu posutu dodatnim peršinom i nasjeckanim mladim lukom.