'TIPSY LAIRD TRIFLE'

Jednostavan i lagan: Ovaj voćni kolač savršeno je slatko osvježenje nakon ručka

18.12.2025 u 08:32

Bionic
Reading

Škoti vole ovaj kolač kao božićni desert upravo zbog voćne kombinacija slasnih malina s kremastim slojevima vanilije

Nakon teškog blagdanskog ručka, najčešće smo u potrazi za 'nečim slatkim'. Ipak, pri pomisli na desert, često želimo nešto lagano i osvježavajuće da da onaj završni pečat objedu. Upravo takav desert obožavaju i Škoti na čijem se blagdanskom stolu često nalazi i kolač 'Tipsy Laird Trifle', što u prijevodu znači 'pijani gospodin'.

Osim što je ukusan i svjež, ovaj desert vizualno je jako dojmljiv, zbog čega i je prikladan za blagdane kada posebnu pozornost dajemo i izgledu stola.

Pet namirnica koje čuvaju srce i produžuju život Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević

Glavne zvijezde deserta su maline (Škoti obično koriste svoje poznate 'škotske maline') i viski.

Sastojci za 4 osobe:

  • 12 piškota (otprilike 250 g, onoliko koliko vam treba da napravite cijeli sloj u zdjelicama/čašama)
  • 500 g (otprilike) malina za ukrašavanje
  • 1 mala staklenka džema od malina
  • 250 ml vrhnja za šlag 
  • 8 žlica škotskog viskija 
  • 8 žlica soka od naranče
  • 600 ml punomasnog mlijeka (2,5 šalice)
  • 3 žumanjka
  • 2 žlice šećera u prahu 
  • 2 žličice kukuruznog škroba
  • 1 mahuna vanilije

Priprema:

Prvo pripremite kremu: 

  1. Mahunu vanilije prerežite po dužini i izstružite sjemenke. Stavite sjemenke i vanjski dio mahune u lonac s mlijekom i lagano zagrijavajte gotovo do vrenja te ostavite sa strane da se vanilija upije.
  2. U međuvremenu, žumanjke pomiješajte s kukuruznim škrobom i šećerom u vatrostalnoj posudi dok se ne sjedini u pastu.
  3. Izvadite vanjsku stranu mahune vanilije iz mlijeka, a zatim polako ulijte mlijeko u pastu, neprestano miješajući, dok se ne sjedini.
  4. Vratite u čistu tavu i kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući. Kremu kuhajte dok se ne zgusne, a onda je ostavite sa strane da se potpuno ohladi.

Priprema kolača:

  1. Premažite piškote džemom i čvrsto ih složite u zdjelu počevši tako da uži dio piškote 'gleda' prema van.
  2. Zagrijte preostali džem, dodajte viski i sok od naranče, ohladite i prelijte piškote da se dobro natope. Hladite u frižideru.
  3. Prerežite maline na pola i postavite ih uz rub zdjele iznad piškota. Presjek maline okrenite 'prema van' kako bi efektnije izgledao gotov kolač.
  4. Napunite sredinu malinama po želji.
  5. Prelijte kremom od vanilije preko malina (ista debljina kao piškoti), ohladite da se stegne.
  6. Umiksajte slatko vrhnje, a prema ukusu dodajte malo viskija i u vrhnje. Smiksano vrhnje lijepo prelijte na vrh čaše te završno ukrasite malinama.