Škoti vole ovaj kolač kao božićni desert upravo zbog voćne kombinacija slasnih malina s kremastim slojevima vanilije
Nakon teškog blagdanskog ručka, najčešće smo u potrazi za 'nečim slatkim'. Ipak, pri pomisli na desert, često želimo nešto lagano i osvježavajuće da da onaj završni pečat objedu. Upravo takav desert obožavaju i Škoti na čijem se blagdanskom stolu često nalazi i kolač 'Tipsy Laird Trifle', što u prijevodu znači 'pijani gospodin'.
Osim što je ukusan i svjež, ovaj desert vizualno je jako dojmljiv, zbog čega i je prikladan za blagdane kada posebnu pozornost dajemo i izgledu stola.
Glavne zvijezde deserta su maline (Škoti obično koriste svoje poznate 'škotske maline') i viski.
Sastojci za 4 osobe:
- 12 piškota (otprilike 250 g, onoliko koliko vam treba da napravite cijeli sloj u zdjelicama/čašama)
- 500 g (otprilike) malina za ukrašavanje
- 1 mala staklenka džema od malina
- 250 ml vrhnja za šlag
- 8 žlica škotskog viskija
- 8 žlica soka od naranče
- 600 ml punomasnog mlijeka (2,5 šalice)
- 3 žumanjka
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žličice kukuruznog škroba
- 1 mahuna vanilije
Priprema:
Prvo pripremite kremu:
- Mahunu vanilije prerežite po dužini i izstružite sjemenke. Stavite sjemenke i vanjski dio mahune u lonac s mlijekom i lagano zagrijavajte gotovo do vrenja te ostavite sa strane da se vanilija upije.
- U međuvremenu, žumanjke pomiješajte s kukuruznim škrobom i šećerom u vatrostalnoj posudi dok se ne sjedini u pastu.
- Izvadite vanjsku stranu mahune vanilije iz mlijeka, a zatim polako ulijte mlijeko u pastu, neprestano miješajući, dok se ne sjedini.
- Vratite u čistu tavu i kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući. Kremu kuhajte dok se ne zgusne, a onda je ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
Priprema kolača:
- Premažite piškote džemom i čvrsto ih složite u zdjelu počevši tako da uži dio piškote 'gleda' prema van.
- Zagrijte preostali džem, dodajte viski i sok od naranče, ohladite i prelijte piškote da se dobro natope. Hladite u frižideru.
- Prerežite maline na pola i postavite ih uz rub zdjele iznad piškota. Presjek maline okrenite 'prema van' kako bi efektnije izgledao gotov kolač.
- Napunite sredinu malinama po želji.
- Prelijte kremom od vanilije preko malina (ista debljina kao piškoti), ohladite da se stegne.
- Umiksajte slatko vrhnje, a prema ukusu dodajte malo viskija i u vrhnje. Smiksano vrhnje lijepo prelijte na vrh čaše te završno ukrasite malinama.