BEZ BRAŠNA

Talijani su ludi za ovim keksićima s orasima; imaju samo četiri sastojka

05.12.2025 u 19:00

Bionic
Reading

Ako ste ove godine poželjeli blagdanskom stolu dati mali zaokret i ponuditi nešto drukčije od uobičajenih kolača, talijanski keksići s orasima mogli bi biti savršen izbor

Riječ je o tradicionalnoj slastici poznatoj kao dolci di noci - mekanim i intenzivno mirisnim kolačićima koji se pripremaju od svega nekoliko sastojaka.

Rade se bez brašna, a okus im ovisi isključivo o bogatstvu oraha koje koristite. Ono što ih čini osobito privlačnima jest činjenica da izgledaju rustikalno, rade se brzo, a na pladnju uvijek djeluju posebno i drugačije. Idealni su kada želite jednostavnu, a dojmljivu blagdansku slasticu.

Sastojci:

  • 300 g oraha (oko tri šalice), plus nekoliko polovica oraha za ukrašavanje
  • 150 g šećera
  • 2 bjelanjka, lagano tučena
  • 25 g šećera u prahu za valjanje

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 175 °C i obložite lim papirom za pečenje. Orahe sameljite u multipraktiku dok ne dobijete teksturu nalik krupnom pijesku, pazeći da ih ne pretvorite u kašastu smjesu.

Prebacite ih u zdjelu, pomiješajte sa šećerom i dodajte lagano izmiksane bjelanjke, miješajući dok smjesa ne postane gusta i ljepljiva. Od tijesta oblikujte kuglice, svaku zatim uvaljajte u šećer u prahu i složite ih na lim uz mali razmak.

Na vrh svake kuglice lagano utisnite polovicu oraha pa pecite oko 10 do 12 minuta, dok rubovi ne očvrsnu, a sredina ostane mekana. Keksiće ohladite na rešetki i čuvajte u dobro zatvorenoj posudi nekoliko dana ili u hladnjaku do tjedan dana.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević