Raspucanci od limuna mekani keksi obloženi šećerom u prahu, donose osvježavajući okus limuna u svakom zalogaju i u tren oka popravljaju zimsko raspoloženje
Za ljubitelje deserta s limunom, ovi keksići bit će pun pogodak za zimske dane. Lemon crinkle cookies, poznati i kao 'limun pahuljice' ili raspucanci, mekani su i tako sočni keksi obavijeni slojem šećera u prahu koji izgledom podsjećaju na snijeg.
Korica i svježe iscijeđeni sok limuna daju im intenzivan, osvježavajući okus u svakom zalogaju, i idealni za grickanje uz čaj, kavu ili čašu toplog mlijeka.
Potrebni sastojci:
- 190 g glatkog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 250 g šećera
- 2 velika limuna (naribana korica i sok od oba)
- 2 žlice soka od limuna (dodatno)
- 1 jaje + 1 žumanjak
- 55 g maslaca, otopljenog i malo ohlađenog
- 3 žlice biljnog ulja (oko 45 ml)
- 1 žličica vanilije (ekstrakt ili aroma)
- 60 g šećera u prahu
Priprema:
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol u srednje velikoj posudi. Naribajte koricu s dva limuna prije nego što ih iscijedite.
U posudi od samostojećeg miksera miksajte šećer i naribanu koricu limuna dok se dobro ne povežu. Umjesto miksera možete upotrijebiti i kuhinjski blender. Dodajte jaje i žumanjak, otopljeni maslac, ulje, vaniliju i sok od limuna te miksajte dok smjesa ne postane svjetlija i gušća. Zatim dodajte brašno i miješajte samo dok se sastojci ne povežu. Tijesto će biti ljepljivije nego klasično tijesto za kekse. Pokrijte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak najmanje 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva (gornji i donji grijač) i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
Prosijte šećer u prahu i stavite ga u manju zdjelicu. Oblikujte kuglice od tijesta (otprilike 2 žlice po kuglici), uvaljajte ih u šećer u prahu i posložite na pripremljeni lim. Pecite 10–12 minuta, dok se na površini ne pojave pukotine i keksi se ne stisnu, ali su unutar pukotina još uvijek blago mekani.