top šest krivaca

Imate problema sa spavanjem? Razlog se može skrivati u ovim namirnicama koje jedete prije spavanja

12.10.2021 u 19:08

Bionic
Reading

Imate problema sa spavanjem no nikako ne možete otkriti uzrok toj neugodnoj pojavi? Naravno, svi se ponekad nađemo u stresnom periodu života kada je stres glavni krivac zašto se cijeli noć okrećemo s jedne strane kreveta na drugu. Međutim, stres možda nije jedini razlog zbog kojeg ne možete zaspati

Možda zvuči iznenađujuće ali hrana koju jedete može imati veliki utjecaj na kvalitetu sna. Ako se mučite sa spavanjem te se budite noću i borite sa isprekidanim snom, obratite pažnju na namirnice koje uzrokuju nesanicu i svakako ih pokušajte izbjeći u večernjim satima.

Pržena hrana

Oprezno s ovim malim paketićima prepunim masnoće. Konzumacija pržene hrane u večernjim satima preopteretit će organizam i probavni sustav. Za večeru svakako izbjegavajte hranu s visokim udjelom masti kao što su pomfrit i pileća krilca.

Kava

Osnovno pravilo vrlo je jednostavno: izbjegavajte kavu najmanje šest sati prije spavanja. Također, čuvajte se skrivenog kofeina poput onog koji se nalazi u čokoladi i gaziranim pićima. Da, upravo taj komadić čokolade koji ste pojeli navečer da utažite želju za slatkim može biti uzrok vašeg bacanja i okretanja po krevetu.

Alkohol

Možda mislite da će vam čaša vina pomoći da se opustite, ali zapravo može poremetiti vaš ciklus spavanja. Možda ćete zaspati brže, ali vjerojatno nećete moći održati san – a ujutro će vas dočekati glavobolja. Pobrinite se da pijete dovoljno vode kako biste uravnotežili negativne učinke alkohola.

Crveno meso

Masno životinjsko meso s visokim udjelom proteina jedna je od najtežih namirnica za naš probavni sustav. Ako slučajno jedete crveno meso navečer, svjesno se potrudite žvakati ga što više kako biste povećali i olakšali probavljivost.

Začinjena hrana

Začinjena hrana još je jedna poslastica koju je bolje jesti tijekom dana. Začinjen obrok može uzrokovati probavne smetnje i iritaciju gornjeg probavnog trakta. Ljuta hrana može uzrokovati bol i refluks kiseline, što može značajno remetiti miran san.

Tekućina

Da, upravo zato se noću dva puta budite kako biste otišli u kupaonicu. A iznimno je važno imati neprekidan san tijekom cijele noći. Pokušajte prestati konzumirati bilo kakvu tekućinu nakon 20 sati, samo obratite pažnju da tijekom ostatka dana organizmu pružate dovoljno hidratacije.

Kako se pripremiti za kvalitetan noćni san

Kako biste si osigurali miran noćni odmor, morate se pridržavati nekoliko pravila. Najprije pokušajte eliminirati upotrebu elektronike barem jedan sat prije spavanja. Mobitel ostavite u drugoj prostoriji, a za jutarnji alarm koristite klasičnu budilicu.

KORISNI SAVJETI

Ne izbjegavajte ih, ove vam namirnice mogu pomoći da se osjećate bolje pa im pronađite mjesto na svakodnevnom jelovniku

Pogledaj galeriju

Također je korisno imati smirujući ritual prije spavanja. Zapalite svijeću i prigušite svjetla, okružite se ugodnim, umirujućim mirisima, poput mirisa lavande. Također čitanje u krevetu prije spavanja djeluje umirujuće - postoji nešto u dobroj u čitanju prije spavanja što mi pomaže odlazak u zemlju snova. Postoji nešto u dobroj knjizi što mi pomaže da zaletim u zemlju snova. Topao tuš ili pjenušava kupka jednako dobro opuštaju, a prije nego li zaspete duboko udahnite kako biste smirili um i otpustili loše misli.