TEHNIKA koja pomaže

Jutro vam je najomraženiji dio dana – mrzovoljni ste, neproduktivni i spori? Ovo će vam sigurno poboljšati raspoloženje

23.09.2021 u 08:11

Bionic
Reading

Biti jutarnji tip nikada nije bilo lakše, barem tako tvrde znanstvenici koji su otkrili metodu koja učinkovito mijenja vaše raspoloženje tijekom jutarnjih sati

Metoda, temeljena na znanstvenim saznanjima, zove se RISE-UP, a stvorena je prije nekoliko godina, a u trenutnoj situaciji globalne pandemije posebno je korisna. Pandemija je uzrokovala sve čašću pojavu stanja koja se naziva inercija sna.

Inercija sna inače je prijelazno stanje između sna i budnosti, obilježeno mrzovoljom, oslabljenim performansama i željom za povratkom u san. 'Drastična promjena načina života uzrokovala je češće pojavljivanje ove pojave. Prilagođavanje i sitne promjene jutarnjih navika pomoću ove metode može značajno umanjiti ovu pojavu,' kaže Kate Kaplan, klinička instruktorica sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford.

'Smatram da živimo u izazovnim vremenima po pitanju spavanja i odmora. Dosadašnje svakodnevne uobičajene aktivnosti, poput odijevanja, pripreme doručka te putovanja do škole ili posla pozitivno su djelovale na smanjenje inercije sna i resetiranje biološkog ritma. Pandemija je kod mnogih prekinula tu dosadašnju rutinu pa se tijekom dana osjećamo znatno umornije, piše Huffpost.com.

Kaplan i suradnici su još 2018. godine osmislili metodu naziva RISE-UP kako bi pomogli ljudima da što lakše ustanu ujutro. Ova metoda odlična je strategija u borbi protiv inercije spavanja, a s novim (znatno sporijim) jutarnjim tempom, ova tehnika se može pokazati korisnijom no ikad. RISE-UP metoda sastoji se od šest principa koji mogu pomoći umanjiti pospanost, a evo zašto se zove baš RISE-UP (ustati se).

R – oduprite se pritisnuti snooz gumb na alarmu (resist)

I – pojačajte aktivnost u prvih sat vremena od buđenja (increase)

S – otuširajte se, ili osvježite umivanjem u hladnijoj vodom (shower)

E – izložite se sunčevoj svjetlosti (expose)

U – vesela, optimistična glazba (upbeat music)

P – nazovite prijatelja ili blisku osobu (phone)

Kako biste povećali dnevnu produktivnost, smanjili osjećaj umora ujutro i dan započeli optimistično, uvedite male, svakodnevne promjene dnevne rutine. Ustanite se čim alarm zazvoni, nemojte uporno prekidati snooze gumb, ako je potrebno, mobitel ili budilicu postavite dalje od kreveta kako bi se prisili ustati se.

Dan započnite fizičkom aktivnošću, vježbajte ili izvedite psa u šetnju rano ujutro. Otuširajte se i nekoliko minuta uživajte u dnevnom svjetlu, na prozoru, balkonu ili vrtu. Pustite glazbu koja vam podiže raspoloženje, odjenite se za novi radni dan, nazovite dragu osobu i nakon toga u dobrom raspoloženju krenite izvršavati dnevne obveze.