ZA ZDRAVIJI POČETAK DANA

Hrana koju obično jedemo za doručak prepuna je kolesterola, a ovo su zdravije alternative

13.03.2022 u 08:31

Bionic
Reading

Znamo koliko je važno dobrim doručkom započeti dan, još ako je obilan to je prava energetska bomba pomoću koje ćemo lakše izgurati do polovice dana i novog obroka. No omiljena hrana s kojom započinjemo dan može rezultirati povišenim kolesterolom, a iako vam prvo na pamet padaju jaja - nisu ona jedini krivac

U našoj jutarnjoj rutini krije se nekoliko zamki kojima sabotiramo zdravlje, a kad je riječ o lošem kolesterolu stručnjaci tvrde da je ova hrana najgori izbor.

Sendviči i jaja

Kombinacija jaja, sira i slanine ili kobasice može biti glavni izvor kolesterola. A ako se jaja peku na maslacu tim gore.

Napitci od kave

Jutarnje uživanje u opojnom mirisu i okusu kave donosi više štete nego koristi, pogotovo ako je u nju dodano punomasno mlijeko ili vrhnje.

Ni alternative nisu puno bolje

Ljudi često misle da su pureća ili pileća šunka ili pak kobasica bolje opcije. Međutim, i one imaju tek neznatno manje kolesterola od svinjskih ili goveđih suhomesnatih proizvoda.

UKUSNI I HRANJIVI ZALOGAJČIĆI

Dosta je pekare i šuškavih vrećica: Imamo nekoliko ideja za zdravu užinu

Pogledaj galeriju

Za čime onda posegnuti kad ste u žurbi i kad trebate gorivo za sljedećih nekoliko sati, a da je pri tom zdravo? Ovo su namirnice za doručak s niskim kolesterolom koje biste trebali uzeti u obzir.

Mediteranski sastojci

U mediteranskim zemljama dan se ne započinje samo kavom, pecivom ili jajima već grahoricama, maslinama, rajčicama, krastavcima, ekstra djevičanskim maslinovim uljem... Iako bismo ih mogli smatrati netradicionalnim namirnicama za doručak, one su dobar izbor jer nemaju kolesterola i dat će vam stabilnu razinu energije tijekom prijepodneva.

Jogurt

Možete ga dodati u jutarnje smoothije ili uživati u zdjelici muslija i jogurta. Jogurt je uobičajena hrana za doručak, no ovisno o sadržaju, u njemu može biti i malo kolesterola, ali ne puno. Ako ujutro volite pojesti jogurt, svakako odaberite onaj koji nema dodanog šećera. Umjesto njega, dodajte voće kako biste ga zasladili prirodnim šećerom, te obogatite zobi, orašastim plodovima, mljevenim lanenim sjemenkama i/ili chijom.

Tu su još i neke osnovne namirnice za doručak koje bismo uvijek trebali držati u kući poput avokada, voća, orašastih plodova i sjemenki, zobenih pahuljica, kruha od cjelovitih žitarica, jogurta bez šećera i prirodnih maslaca od badema, indijskih oraščića ili kikirikija.

UBOJICE MASNIH NASLAGA

Ne morate gladovati: Ovih 30 niskokaloričnih namirnica olakšat će vam mršavljenje

Pogledaj galeriju