ZA BLISTAVU KOŽU

Hrana koju ljeti možete jesti baš svaki dan

24.06.2014 u 07:23

Bionic
Reading

Prije nego što zagrizete neki slastan zalogaj, vjerojatno puno puta promislite kako će vam utjecati na organizam, kožu, veličinu struka, hoćete li nakon njega osjećati težinu ili ćete izvući najbolje što možete. No neka hrana toliko je bogata i blagotvorna, puna vode i osvježavajuća, a zbog utjecaja na kožu izvrsna upravo ljeti, kada joj je većinom i sezona

'Ne utječe samo sunce na starenje kože', kaže Paula Simpson, biokemičarka i nutricionistkinja, specijalizirana za nadomjeske za zdravlje kože.

'Prehrana utječe na organizam na staničnoj razini, a budući da je koža naš najveći organ, na njoj se prvo vidi nedostatak nekih nutrijenata', rekla je Paula.

Kako bi koža sjajila izvana i bila zdrava iznutra, Simpson kaže kako je treba dosta hidrirati, uz, naravno, obavezno nanošenje kreme za sunčanje.

Uz ovu hranu ljeti će vam koža blistati

Lubenica
Voće simbol ljeta koje sadrži oko 90 posto vode koja odlično hidratizira tijelo. Puna je vitamina C koji je potreban za proizvodnu kolagena. Antioksidansi iz lubenice sprečavaju starenje.

Bobičasto voće
Kupine, borovnice, maline, jagode odlične su jer su bogate antioksidansima i štite kožu od štetnog utjecaja sunca.


Ananas
Osim što sadrži vitamine i minerale, ovo tropsko voće sadrži bromelin koji pomaže u borbi protiv upala. Odličan je kod otežane probave proteina, a svježe iscijeđeni sok ananasa djelotvorno liječi upaljeno grla. Konzerviranjem ananas gubi oko 60 posto vitamina, a bromelin se inaktivira.

Citrusno voće
Naranča, grejp, limuni, limeta svi su odlični za kožu. Sadrže vitmanin C i amino kiseline poput prolina i lizina, koji imaju veliku ulogu u proizvodnji kolagena. Uz ovo voće koža izgleda mlađe.

Krastavac
Iako su krastavci poznati kao beauty hrana za oči, Simpson naglašava da su puni vode i odlični su upravo za konzumaciju ljeti.

Rajčice
Simspon rajčice naziva 'superhranom za stanice kože' zahvaljujući likopenu koji ne samo da potiče proizvodnju kolagena, već se uspješno bori protiv malih bora.

Lišće maslačka
Ako lišće maslačka nije u vašem miksu salate, trebalo bi biti, kaže Simpson. Mlado lišće puno je vitamina i minerala i neobično je ukusno za pravljenje zelene salate. Ono će vas opskrbiti dnevnom dozom vitamina A, K i C. Dobar je u borbi protiv akni i ekcema.

Losos

Ako naručujete nešto s jelovnika plodova mora, odlučite se za losos. Bogat je masnim kiselinama omega-3, koje su ključna komponenta u regulaciji proizvodnje ulja u stanicama kože.

Kokosova voda
Umjesto da posegnete za napicima punim šećera, Simpson predlažete da elektrolite nadoknadite pijući kokosovu vodu. 'Pomaže očuvanju mladenačke i lijepe kože', sve zahvaljujući velikoj moći hidratacije i velikoj dozi kalija, koja pomaže prijenosu nutrijenta i kisika do kože i tako potiče cirkulaciju.