UVEDITE IH U PREHRANU

Evo zašto su orašasti plodovi odlični za zdravlje

08.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Brojna istraživanja pokazuju da su orašasti plodovi iznimno zdravi za ljudsko zdravlje. Oni štite gotovo sve organe - od srca do mozga

Masni, slani, kremasti, hrskavi… Tim bismo riječima mogli opisati ukusne i zdrave orašaste plodove. Nema zdravijih grickalica od tih. Donosimo vam pregled stvari u kojima vam mogu pomoći orašasti plodovi.

Smanjuju stres
Naravno, orašasti plodovi ne mogu obaviti vaše zadatke, ali mogu zaštiti tijelo od štetnih utjecaja koji se javljaju kao posljedica stresa. Naime, orašasti plodovi sadrže sastojke koji uspješno pobjeđuju sastojke koje proizvodi naše tijelo dok se nosi sa stresom. To je jako dobra vijest jer je poznato da stres uništava zdravlje, ali zdrave grickalice naši su saveznici.

Zdravo srce
Lješnjaci, bademi, orasi, točnije gotovo svi orašasti plodovi pridonose zdravlju srca. To je dokazalo i nekoliko istraživanja. Zdrave grickalice sadržavaju tzv. zdravi kolesterol koji ima zaštitnu ulogu u pogledu srca i krvožilnog sustava. Osim zdravih kolesterola, orašasti plodovi imaju i aminokiseline koje također pridonose zdravlju srca i krvožilnog sustava.

Zaštita od raka pluća

Prehrana bogata pistacijama može pružiti zaštitu od raka pluća, pokazalo je veliko američko istraživanje. Znanstvenici pojašnjavaju kako se pravo blago krije u vrsti vitamina E koji se pokazao kao ključna zaštita od karcinoma. No znanstvenici napominju da su potrebna i dodatna istraživanja.

Kolesterol
Šaka oraha dnevno tjera loš kolesterol! Naime, jedno američko istraživanje dokazalo je da redovita konzumacija oraha uistinu djeluje na nezdravi kolesterol i to tako što ga postupno smanjuje. Upravo zato orah je poželjna namirnica kod ljudi koji imaju problema s kolesterolom.

Zaštita od raka prostate
Brazilski orah koji sadrži selen može pružiti određenu zaštitu od uznapredovalog raka prostate, pokazuje jedno istraživanje. Uočeno je da muškarci s visokim razinama selena pružaju bolji otpor stanicama karcinoma.

Zdrav mozak
Zahvaljujući zdravoj dozi vitamina E, većina orašastih plodova smatra se i superhranom za mozak. Zahvaljujući svojim sastojcima, orašasti plodovi mozak održavaju mladim i funkcionalnim pa nema problema s pamćenjem i koncentracijom. Dokazano je i da orasi mogu poboljšati radnu memoriju!

Muško reproduktivno zdravlje
Za muškarce koji žele osnovati obitelj, orašasti plodovi su imperativ! Naime, dokazano je da orah može imati utjecaj na kvalitetu sperme. Pistacije pak mogu igrati ulogu u smanjenju erektilne disfunkcije, otkriva nekoliko istraživanja.