POREMEĆAJI I KRIVE NAVIKE

Dovoljno spavate, a budite se umorni? Možda je problem u ovome

16.05.2017 u 10:02

Bionic
Reading

Čak i kada ste uhvatili dovoljno vremena da krenete na počinak u pristojno vrijeme pa odspavate osam sati osjećate umor idući dan? Možda vaš problem nije povezan sa satima sna već drugim navikama ili poremećajima zbog kojih je dan upropašten već od jutra

Navike koje stvorimo općenito je teško mijenjati bile one dobre ili loše, ali ako je vae zdravlje u pitanju, motiv bi nam ipak trebao biti malo jači. Negativna energija, umor i bezvoljnost od ranog jutra raznim je studijama povezana s lošim navikama. Neke od njih donijele su nam nove tehnologije, neke smo preslikali od drugih ili ne primjećujemo problem i uzimamo ih zdravo za gotovo. Ako se ne osjećate dobro čak i kada odspavate dovoljno dugo, provjerite da li koje od ovih stanja uništava vašu svakodnevicu.

Surfate, gledate TV ili čitate preko Kindlea?

Bilo kakvo gledanje u ekrane prije samog spavanja uznemirava mozak, potvrdila su višebrojna istraživanja poput jednog na prestižnom sveučilištu Harvard koje je potvrdilo da će vam smetati i čitanje na Kindleu. Autor knjige 'Sleep Soundly Every Night, Feel Fantastic Every Day' Robert Rosenberg naglašava da je bitno smiriti se prije spavanja i ne gledati televiziju ili surfati internetom. Dakle, izbacite gledanje u bilo kakav tip ekrana prije spavanja jer nas svjetlo čini budnijima i tijelu daje signal da nije vrijeme za san usporavajući proizvodnju melatonina.

Poza u kojoj spavate može imati negativan efekt

Spavate li isključivo na boku i k tome tijekom noći ne mijenjate strane, moguće je da će vas izjutra boljeti kuk i noga. Jednako tako često se javlja ukočenost vrata i ramena ako nemamo dobar jastuk koji podržava pravilno držane vratne kralježnice. Kako je za Prevention objasnio američki ortoped Benjamin Domb, onima koji nikako ne mogu spavati drugačije nego na boku može pomoći manji jastuk između nogu jer osim utrnulih bokova, ova poza s godinama izaziva bol u donjem dijelu leđa.

Jastuk je izuzetno važan

Mekan i udoban jastuk uvijek djeluje primamljivo kada ste umorni, ali on nije najbolje rješenje za zdravlje vratne i cijele kralježnice. Na mekanom jastuku, kada spavate na boku, glava se spušta ispod razine kralježnice i iskrivljuje pa je anatomski jastuk koji će pružiti potporu puno bolji izbor. Trebat će vam neko vrijeme da se naviknete, posebno ako spavate na povišenom, ali ćete i osjetiti boljitak.

Škrgutanje zubima

Većina ljudi koja škrguće zubima tijekom noći nisu niti svjesni da imaju taj problem, posebno ako je on povremen. Tada se najčešće i radi o opterećenosti problemima koji se tako izražavaju, a ako je to učestalo, onda se i zubi mogu trošiti te je potrebno nabaviti posebnu udlagu. No osim stomatoloških problema, moguće je da se idući dan probudite i s glavoboljom. Može vam pomoći i topao oblog na čeljusti da se opusti te kupka. U ovom je slučaju važno da se prije spavanja opustite.

Alkohol prije spavanja nije preporučljiv

Uvriježeno je mišljenje da će nas čašica alkohola prije spavanja umiriti i lakše ćemo utonuti u san, ali zapravo će nam poremetiti REM fazu sna i sutradan ćete se probuditi umorniji. Također, studija Sveučilišta Missouri pokazala je da alkohol djeluje kao diuretik pa ćete se možda buditi kako biste išli na toalet i opet prekidati san.

Poremećaj spavanja

Apnea, poremećaj sna u kojem ne možemo disati tijekom sna, događa se i češće nego što se misli. Zbog nemogućnosti prolaska zraka u pluća dolazi do nedostatka kisika u krvi na koji reagira mozak, budi osobu iz sna ako bi ponovno udahnula zrak. Istraživanja pokazuju da primjerice žene u dobi 20 i 44 godine imaju 25 posto šanse da pate od ovog poremećaja, a od 55 do 70 godine radi se o visokih 75 posto. Kada osoba pati od ovog poremećaja, logično je da loše spava što za posljedicu ima umor idući dan. Također, apnea se često javlja i kod žena kada ulaze u menopauzu, a kako često misle da se zbog promjena bude, ni ne pomišljaju na ovaj problem. Jedini način da se otkrije patite li od ovog problema boravak je u bolnici i praćenje sna, a lakši slučajevi obično su povezani s viškom kilograma i češćom konzumacijom alkohola.