ŠTO NE SMIJETE PROPUSTITI

Vodič kroz Festival svjetske književnosti u Zagrebu: Odabrali smo top pet događanja iz programa

04.09.2020 u 12:19

Bionic
Reading

Festival svjetske književnosti u svome osmom izdanju održava se u okolnostima pandemije, traje od 6. do 12. rujna i okuplja šezdesetak autora/ica. Dio programa bit će emitiran na Hrvatskoj televiziji bilo uživo, bilo premijerno. Drugi dio programa održat će se, uz pridržavanje svih epidemiološka mjera, u novootvorenoj Knjižari Fraktura u Zagrebu i te programe FSK će emitirati uživo putem svojih web platformi. Jedan program održat će se u zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu, gdje se prošle godine odvijao Festival. Izdvojili smo najzanimljivija događanja

Razotkrivanje: Etgar Keret

Jedan od najpopularnijih i najoriginalnijih izraelskih autora, pisac i filmaš Etgar Keret, na Festival svjetske književnosti dolazi fizički, a sa svojim hrvatskim urednikom Romanom Simićem razgovarat će, među ostalim, i o svojoj najnovijoj zbirci priča 'Kvar na rubu galaksije', koju je u lipnju objavila Fraktura, na hrvatski prevela Andrea Weiss Sadeh. 'Bogataš koji kupuje pravo na tuđe rođendane, ostavljeni suprug koji pristaje biti ispaljen iz topa, par koji će učiniti sve da obuzda alergiju svojega psa, dječak pripadnik specijalnih jedinica u ratu započetom u trećem mandatu Donalda Trumpa, otac, sin i samoubojica… 'Kvar na rubu galaksije' donosi lude, maštovite, tople i urnebesno zabavne priče, koje nas plešući provode kroz minsko polje odnosa, politike i roditeljstva, obitelji i rata', navode iz Frakture.

Keret je svjetskoj i domaćoj publici najpoznatiji po svojim zbirkama priča '8% ni od čega', 'Iznenada netko pokuca' i noveli 'Pizzerija Kamikaze', prema kojoj je hrvatski redatelj Goran Dukić snimio hvaljeni film 'Wristcutters: A Love Story'. Objavio je, osim toga, i zbirku autobiografskih tekstova 'Sedam dobrih godina'.

Kada i gdje: ponedjeljak 7. 9., 18 sati, Knjižara Fraktura, live na fsk.hr, 24sata.hr, express.24sata.hr

Melandri, Grossman i Cercas

Među drugim autorima koji će ove godine na FSK-u proći kroz razotkrivanja, ali kroz emisije na HRT3 su hrvatskim, ali i europskim čitateljima dobro poznata talijanska autorica Francesca Melandri koja će sa svojom hrvatskom prevoditeljicom Anom Badurina razgovarati o svojem trećem, netom objavljenom romanu 'Prava krv' (Fraktura). Razgovor se emitira u utorak, 8. 9. u 21 sat.

Jedan od najcjenjenijih suvremenih španjolskih pisaca, miljenik hrvatske publike Javier Cercas o svome će romanu 'Vladar sjena' (prevela Silvana Roglić, Fraktura) pričati s velikim poznavateljem njegova opusa u Hrvatskoj, komparatistom i znanstvenikom Tomislavom Brlekom. Razgovor se na HRT3 emitira u srijedu, 9.9. u 21 sat. 

Suvremeni klasik svjetske književnosti, izraelski pisac David Grossman predstavit će svoj roman 'Kad je Nina znala', nadahnut životom Eve Panić, Židovke iz Čakovca koja je, nakon što je preživjela Drugi svjetski rat, a potom i robiju na Golom otoku, emigrirala u Izrael. Knjigu u izdanju Frakture prevela je Andrea Weiss Sadeh, a s autorom će razgovarati organizator Festivala i vlasnik Frakture Seid Serdarević. Može se pogledati na HRT3 u petak, 11. 9. u 21 sat.

O ostalim gostima i detalje programa potražite na službenoj stranici FSK-a

Europa nedovršena Unija

FSK tradicionalno donosi i nekoliko okruglih stolova o gorućim pitanjima, od kojih je prva rezervirana za Europsku uniju koja se nakon odlaska jedne od njenih najvažnijih članica te nakon anemičnog i zakašnjelog odgovora na pandemiju, nalazi na velikoj prekretnici. Treba li nam (ovakva) Unija u Europi uopće? Ako ne, je li budućnost doista u povratku u disfunkcionalne i zavisne nacionalne države? Ako da, kakva nam onda Unija treba? I, konačno, s obzirom na to da o Europi mislimo iz balkanskog iskustva, možemo li se otresti sablasti jugoslavenskog raspada i krije li dvadesetostoljetno iskustvo Jugoslavije u sebi i neke alternativne puteve i rukavce? To su samo neka od pitanja o kojima će na panelu govoriti Ivana Sajko, književnica i dramska spisateljica europskog glasa, Boris Buden, jedan od najcjenjenijih filozofa s ovih prostora koji već više desetljeća radi u Berlinu i Vladimir Arsenijević, pisac, urednik i festivalski organizator. Moderira pisac Igor Štiks, a gosti će, najavljuju iz FSK-a, iza sebe ostaviti birokratske dvojbe i budžetske kalkulacije, te propitati što EU i Europi generalno mogu reći filozofija, književnost, ali i popularna kultura.

Kada i gdje: ponedjeljak 7. 9., 20 sati, Knjižara Fraktura, live na fsk.hr, 24sata.hr, express.24sata.hr

Dvostruki portret: Asja Bakić i Dorthe Nors

Fraktura je uoči FSK-a objavila roman danske spisateljice Dorthe Nors, 'Spojka, pogled, znak' (prijevod Mišo Grundler), s kojim je autorica 2017. ušla u finale Man Booker Internationala. U njemu, prema kritičarima, Nors čitatelja hrabro vodi prema velikoj temi našeg doba: biti samac i sam. Prema New York Timesu, 'ovaj trijumfalni roman odzvanja dubinama besprimjerne snage žene u registru koji pomiruje prosvijetljeni feminizam s bijesom radničke klase'. Nors će se na Festivalu družiti s domaćom spisateljicom Asjom Bakić, čije je 'Sladostrašće', zbirka priča, objavljena nedavno kod Sandorfa. ''Hrabra i provokativna, žestoka i pomaknuta, sa smionim iskoracima u SF i fantasy, na pola puta između utopije i distopije, ova je zbirka u punom smislu nešto novo', kažu iz FSK-a. Ove dvije autorice ugostit će aktivistica i književna kritičarka Dunja Kučinac.

Kada i gdje: utorak 8. 9., 18 sati, Knjižara Fraktura, live na fsk.hr, 24sata.hr, express.24sata.hr

Pisac i njegov čitatelj: Đurđica Čilić i Semezdin Mehmedinović

'Iako nije vrijeme mesopusta, odavno smo svi pod maskama, a kada ćemo ih skinuti, ne ovisi o nama. Dvoje vrhunskih autora, oboje porijeklom iz Bosne, no s adresama življenja izvan Bosne, razotkrit će neke od svojih preokupacija, trajnih izvorišta proznih nadahnuća', najavljuju iz FSK-a. Đurđica Čilić, a još i više Semezdin Mehmedinović, oboje s friškim knjigama, 'Fafarikul' (Disput) i 'Ovo vrijeme sada' (Fraktura), svojim su 'proznim zapisima stalno negdje između – prošlosti i sadašnjosti, poezije i kratke priče, romana i autobiografije. I upravo to između koje proizlazi iz nestalnosti sjećanja i stalan osjećaj nepripadnosti nikome osim svijetu umjetnosti stvaraju najbolje.' O osjećajima nepripadnosti, nomadstvu, pripovijedanju te nepostojećoj granici između stvarnosti i fikcije s njih dvoje razgovarat će Seid Serdarević.

Kada i gdje: četvrtak 10. 9., 20 sati, Hrvatski glazbeni zavod, Velika dvorana, broj posjetitelja je ograničen, potrebno rezervirati besplatnu ulaznicu na fsk@fraktura.hr.

Poezija otpora i osluškivanja: Sünje Lewejohann, Lara Mitraković, Olja Savičević Ivančević

Kroz poeziju Lare Mitraković i Olje Savičević Ivančević duh otoka i Mediterana provlači se već od samih naslova knjiga koji zazivaju ono divlje i naše, i otiskuju nas na put za jug. Ovom prilikom publika će se susresti i s poezijom njemačke pjesnikinje Sünje Lewejohann.

'S pjesnikinjama ćemo razgovarati o dodiru krajolika i poezije, pozadinskom šumu pisanja koji je nerijetko upravo vezan uz naša podrijetla, o otporu koji se stvara samom poezijom i nerijetko izbija glasno kroz nju kao poziv na borbu za bolji, suosjećajniji svijet. Tri pjesnikinje, tri različite poetike otpora i borbe, tri različita načina na koji grade poetske svjetove susrest će se u razgovoru o poeziji samoj i impulsu da je se stvara. Govorit ćemo tako i o osluškivanju ljepote, njenoj detekciji da bi se poslije poezijom preradila u riječi. Da citiramo stihove Olje Savičević Ivančević, ponajviše ćemo razgovarati o onom što ne može znanost, a može poezija', najavljuju iz FSK-a. Moderatorica je pjesnikinja Monika Herceg.

Kada i gdje: subota 12. 9., 18 sati, Knjižara Fraktura, live na fsk.hr, 24sata.hr, express.24sata.hr