'LAŽLJIVI ŽIVOT ODRASLIH'

U Hrvatsku stigla najiščekivanija knjiga 2020., novi roman Elene Ferrante

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 01.09.2020 10:31
  • Objavljeno 01.09.2020 u 10:32
'Lažljivi život odraslih'

'Lažljivi život odraslih'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Novi roman Elene Ferrante 'Lažljivi život odraslih' – u prijevodu Ane Badurine i izdanju Profila – danas je stigao u hrvatske knjižare. Ova fascinantna, moćna priča o odrastanju, bez ikakve sumnje jedna od najiščekivanijih knjiga godine, istodobno je objavljena u 28 zemalja, kažu iz Profila te ističu da je prava za ekranizaciju već kupio Netflix.

Radnja ovog romana smještena je u Napulj ranih 90-ih dvadesetog stoljeća. Giovanna je jedinica u obitelji situiranih srednjoškolskih profesora. Djevojčica koja ulazi u pubertet i koja se mijenja, a njezino lijepo lice, barem kako misli njezin otac, postaje ružno, nalik na ono njezine tete Vittorije. Mijenja li se Giovanna doista? Pretvara li se u svoju tetu, ženu koju jedva poznaje, ali koju njezini majka i otac očito preziru? Postoji li negdje zrcalo u kojem može vidjeti kakva je doista? Giovanna traga za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju prelazeći nevidljive, ali teško propusne granice...

Govoreći o svom novom romanu u intervjuu koji je dala prevoditeljima i knjižarima iz zemalja koje sudjeluju u zajedničkom lansiranju, Elena Ferrante je istaknula: 'Kad sam bila dijete, bila sam lažljivica i često su me kažnjavali zbog laži. Oko četrnaeste sam, nakon brojnih poniženja, odlučila odrasti i prestati lagati. Ali polako sam shvatila da su moje dječje laži bile primjena mašte, dok su odrasli, koji su se toliko protivili lažima, lagali sebi i drugima tako prirodno, kao da je laž temeljno sredstvo da bi čovjek bio dosljedan, da bi poprimio smisao, da bi izdržao usporedbe s bližnjima, da bi djeci bio mjerodavan uzor. Dijelom tog mojeg mladenačkog dojma hranila se Giovannina priča.'

Romani ove talijanske autorice dosad su prodani u milijunima primjeraka diljem svijeta, objavljuju se u više od 40 zemalja, a samo u Hrvatskoj prodani su u 45 tisuća primjeraka.

Serijal 'Genijalna prijateljica', čiji je prvi nastavak objavljen u studenom 2016., od svojeg je izlaska među najprodavanijim knjigama u Hrvatskoj što ga čini i izdavačkim fenomenom, kažu iz Profila. 'Lažljivi život odraslih', dodaju, ujedno je i prvi roman Elene Ferrante nakon serijala 'Genijalna prijateljica', a o njemu se već mjesecima govori kao o jednoj od najiščekivanijih knjiga godine.

Uz Hrvatsku, prijevodi 'Lažljivog života odraslih' danas su objavljeni i u ovim zemljama: Bosna i Hercegovina (Buybook), Brazil (Intrinseca), Bugarska (Colibri), Katalonija (La Campana), Češka (Prostor), Danska (C&K), Njemačka (Suhrkamp), Grčka (Patakis), Mađarska (Park Publishing), Island (Benedikt), Izrael (Hakibutz), Koreja (Hanglisa Rights), Libanon (Dar al Adab), Litva (Alma Litera), Nizozemska (Wereldbibliotheek), Norveška (Samlaget), Poljska (Sonia Draga), Portugal (Relogio d’agua), Rumunjska (Pandora Publishing), Rusija (Corpus Publishing (AST)), Srbija (Booka), Slovačka (Inaque), Španjolska (Lumen (PRH)), Švedska (Norstedts), Turska (Alfa Basim) te SAD/Velika Britanija (Europa Editions).

Elena Ferrante umjetničko je ime talijanske spisateljice čiji identitet nije poznat javnosti jer ga taji još od objave svojeg prvog romana 'Mučna ljubav' 1992. O tome tko stoji iza pseudonima, ne zna se mnogo, ali ono što je sigurno jest da je riječ o osobi koju vodeći svjetski kritičari i teoretičari smatraju jednim od najvažnijih imena suvremene svjetske književnosti.

Na hrvatskom su dosad objavljeni prijevodi njezinih romana 'Dani zaborava' i 'Mučna ljuba' te tetralogije koju čine romani: 'Genijalna prijateljica', 'Priča o novom prezimenu', 'Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju' te 'Priča o izgubljenoj djevojčici', a koja joj je donijela svjetsku slavu. Po serijalu 'Genijalna prijateljica' snimljena je i serija u produkciji HBO-a.

  • +18
  • +15

'Genijalna prijateljica', 2. sezona

Izvor: Promo fotografije / Autor: HBO promo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!