HAZU

Virtualna izložba o 100. godišnjici gostovanja Moskovskog teatra

24.12.2020 u 13:10

Bionic
Reading

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) realizirao je u suradnji s Muzejom Moskovskog akademskog hudožestvenog teatra virtualnu izložbu u povodu 100. obljetnice gostovanja skupine umjetnika tog kazališta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

Izložba je, u verzijama na hrvatskom i ruskom jeziku, objavljena na internetskim stranicama Moskovskog akademskog hudožestvenog teatra, kao i na internetskim stranicama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Po riječima voditelja Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU akademika Borisa Senkera, ta se obljetnica trebala obilježiti izložbom iz fundusa Odsjeka u HNK u Zagrebu uz gostovanje moskovskog ansambla u Zagrebu te eventualno u Osijeku, kao i stručnim skupom, no zbog pandemije organizirana je jedino virtualna izložba.

Podsjetio je da je 1919. skupina umjetnika Moskovskog hudožestvenog teatra bila na gostovanju u Harkovu, no zbog žestokih sukoba u građanskom ratu u Rusiji, ostala je odsječena od Moskve pa je, pod nazivom Kačalovljeva grupa, ostala na prisilnoj trogodišnjoj turneji tijekom koje je preko kavkaskih zemalja, Crnog mora, Carigrada, Sofije i Beograda u prosincu 1920. došla u Zagreb.

U Zagrebu je boravila s kraćim prekidima od prosinca 1920. do ožujka 1921., a razlog tako dugog boravka, kaže Senker, nisu bili problemi s povratkom u domovinu i nastavkom neplanirane turneje, nego iznimno velik uspjeh kod zagrebačke publike i gostoljubiva sredina.

Zagrebački glumci i redatelji redovito su gledali njihove probe i izvedbe, upijajući nova znanja o kazalištu, poput metode Stanislavskog, angažiranog i ozbiljnog pristupa svakom pokusu, ili iskazu dubokih emocija bez patetike.

"Gostovanje je stoga ostavilo dubok trag i u umjetničkom radu dramskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu pa je i ono jednim dijelom zaslužno za njegov uzlet od 1921. do 1925., u doba Benešićeve intendanture i Gavellina vođenja Drame. Ruski su glumci pak jednakom pomnjom pratili rad našeg kazališta te ostavili o njemu vrijedna svjedočanstva u memoarima, pismima i posvetama našim umjetnicima“, rekao je Senker.

Među ostalim, Kačalovljeva grupa u Zagrebu izvela je, uz pohvale kritike, tri Čehovljeve drame: "Višnjik" (tada prevođen kao Trešnjik), "Tri sestre" i "Ujaka Vanju", dvodijelnu dramatizaciju "Braće Karamazovih" Dostojevskog i "Na dnu" Gorkog. Sve to pridonijelo je i službenom gostovanju cijeloga Moskovskog hudožestvenog teatra, predvođenog Konstantinom Stanislavskim, u Zagrebu 1922.

Izložba predstavlja izbor iz građe Muzejske zbirke i Hemeroteke Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, koji je napravila Sandra Nikoletić, a popraćen je i prezentiran ključnim informacijama o boravku ruskih umjetnika u Zagrebu od 1919. do 1920.