DUGOMETRAŽNI FILM

Film 'Mare' dostupan je i online i to na platformi kina Europa

23.12.2020 u 12:58

Bionic
Reading

Hrvatsko-švicarski film "Mare" redateljice Andree Štake od srijede je dostupan online na platformi kina Europa, nakon što je prikazan na nizu međunarodnih festivala diljem svijeta

Štakin treći dugometražni film je festivalski put započeo je na Berlinaleu, a tijekom europske kino distribucije imao je odličan prijem filmske struke, napominje se u priopćenju.

Film "vješto rastvara slojeve ženskog identiteta u malenom hrvatskom gradu", kroz priču o ženi (Marija Škaričić) koja, preplavljena svakodnevnim brigama i obvezama, pokuša u svom životu prisvojiti prostor samo za sebe.

Mare živi pored aerodroma s mužem i troje tinejdžera, ali nije nikada letjela avionom, voli svoju obitelj, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem dosadašnji život stavlja na kušnju.

Glume još Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz.

Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinje Sara Giancane i Valentina Vujović te majstorica maske Sabine Fluckinger.

Film je ovjenčan, između ostalog, nagradom CICAE - Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, kao i Srcem Sarajeva Mariji Škaričić za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje na filmskom festivalu u Sarajevu; nagradom publike na međunarodnom filmskom festivalu Al Este u Peruu, nagradom žirija na festivalu Al Este u Kolumbiji, posebnim priznanjem na festivalu CinEast u Luksemburgu.

Nastao je kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.