POTVRDA ZA DOSADAŠNJI RAD

Vanja Kaluđerčić nova direktorica uglednog filmskog festivala u Rotterdamu

10.12.2019 u 12:42

Bionic
Reading

Filmska menadžerica i selektorica brojnih filmskih festivala te direktorica akvizicija filmskog streaming servisa i distributera MUBI, Puljanka Vanja Kaluđerčić, preuzima ulogu direktorice prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu

Vanja Kaluđerčić posao će preuzeti 1. ožujka 2020. od sadašnjeg direktora Bere Beyera, koji će svoju dužnost u Rotterdamu posljednji put obaviti na 49. izdanju festivala koji se održava od 22. siječnja do 2. veljače. Puljanka će, uz izvršnu direktoricu Marjan van der Haaru, biti na čelu 50. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (IFFR), 2021. godine.

Kaluđerčić je na festivalu već radila, i to od 2016. do 2018., kada je vodila industrijski program IFFR Talks.

Nakon što je završila studij komparativne književnosti i sociologije kulture na Sveučilištu u Ljubljani, Kaluđerčić je radila akviziciju u Koprodukcijskom uredu u Parizu (Coproducation Office) i u distribucijskoj tvrtki Demiurg sa sjedištem u Sloveniji. Osim toga, bila je i voditeljica platforme Holland Film Meeting, na industrijskom dijelu Nizozemskog filmskog festivala (2016. - 2017.) te selektorica dugometražnih i kratkometražnih filmova na Sarajevo Film Festivalu od 2008. do 2016. godine. Bila je i članica žirija na 69. Berlinaleu u programu kratkometražnog filma.

'Bez ikakve sumnje, Rotterdam je bio najbitniji festival u mojoj poslovnoj karijeri. Poznat je po tome da objeručke prihvaća mlade filmaše iz svih dijelova svijeta. Nakon što sam ga prvi put posjetila prije više od deset godina, IFFR postao je za mene nepresušan izvor nadahnuća u pogledu programiranja i ključno mjesto za izgradnju vlastite mreže', rekla je Kaluđerčić za portal Screen Daily. Festival je nazvala 'odskočnom daskom' za svoju karijeru.

'IFFR ima izvrsno nasljeđe kao festival, a 50. izdanje bi se trebalo osvrnuti na sve što je do sada postignuto', nastavila je. 'Osim što će se slaviti prošlost festivala, također će pažnju usmjeriti budućnosti te odrediti smjer i planove za godine koje dolaze'.

U svom industrijskom dijelu, ističe Vanja, festival će nastaviti njegovati svoju važnost za međunarodne koprodukcije. Također, dodaje kako je važno privući novu i mlađu publiku, kako bi festival nastavio rasti.

Što se tiče samog programa, Kaluđerčić, koja je radila na Sarajevo Film Festivalu, CPH:DOX-u i Cinema du Reelu, kaže kako je navikla birati različite naslove, od opskurnih i nekonvencionalnih filmova do mainstream arthouse naslova.