OSTANITE DOMA

U potrazi ste za novim štivom, a ne možete do knjižnice? Provjerili smo što se nudi od e-knjiga

16.03.2020 u 13:09

Bionic
Reading

U skladu s novim mjerama suzbijanja bolesti COVID-19, prema kojima nije preporučljivo izlaziti osim u krajnjoj nuždi, e-knjige su svakako jedan od odličnih načina da dođete do dobrog novog štiva. Donosimo vam neke od opcija, besplatno i na hrvatskom jeziku

'Ne šećite ako ne morate! Zarazite se čitanjem', navode Knjižnice grada Zagreba te će u naredna dva tjedna biti otvorene samo za povrat i posudbu, pri čemu se svi koji ih posjećuju moraju držati sigurnosnih mjera. Čitaonice su im, međutim, zatvorene te su do daljnjega odgođena sva predviđena događanja, tribine, aktivnosti i radionice. Slična je situacija i s ostalim knjižnicama u zemlji koje zato redom ovih dana pozivaju čitatelje na korištenje e-usluga.

Zagrebačke knjižnice, primjerice, preko aplikacije ZaKi Book, lansirane sredinom prošle godine, nude preko 500 e-naslova na hrvatskom jeziku, stranih i domaćih, beletristike i publicistike.

Od domaćih se kod njih, recimo, mogu posuditi 'Belladonna', 'Sonnenschein' i 'EEG' Daše Drndić, 'Lisica' Dubravke Ugrešić, 'Rupa' Ivane Bodrožić, 'Rod' i 'Wilmowski' Miljenka Jergovića, 'Vrijeme ljubavi' i 'Bijesne lisice' Gorana Tribusona, 'Devet spomenika' i 'Diksilend' Pavla Pavličića te 'Me'med, crvena bandana i pahuljica' i 'Knjiga prozorâ' Semezdina Mehmedinovića. Od domaće publicistike tu su, među ostalima, 'Beara' Ivice Đikića, 'Bela, dijete drago', pisma Miroslava Krleže koja je priredio Vlaho Bogišić, 'Hrvatska i ljevica' Antuna Vujića, 'Jasenovac – tragika, mitomanija, istina' Slavka Goldsteina, a od strane publicistike 'Druga smrt neoliberalizma' Slavoja Žižeka, 'Imaginarni Balkan' Marije Todorove, 'Zar je to čovjek' Prima Levija i 'Kultura i smrt Boga' Terryja Eagletona.

Od strane beletristike ističu se 'Fizika tuge' bugarskog pisca Georgija Gospodinova te niz trilera poput onih o Cormoranu Strikeu, u potpisu Roberta Galbraitha, odnosno J. K. Rowling, ili pak 'Muškaraca koji mrze žene' Stiega Larssona, 'Snježnog sljepila' Ragnara Jónassona te 'Mračnih mjesta' Gillian Flynn.

Aplikacija Zaki Book, kažu iz KGZ-a, može se instalirati preko platforma Google Play i App Store pa je čitanje dostupno na uređajima Android, iOs i Windows 10. U aplikaciju se ulazi putem članskog broja i PIN-a, a koji svaki član može zatražiti u bilo kojoj knjižnici mreže.

E-knjiga se može posuditi na 21 dan, a član ima pravo uzeti si dva naslova odjednom, odnosno najviše pet njih unutar jednog mjeseca. Posuđeni naslovi mogu se čitati na četiri uređaja istovremeno, kažu iz KGZ-a.

Posljednjih tjedan dana, inače, najposuđivanija e-knjiga u KGZ je self-help naslov '10% sretniji' američkog novinara i TV voditelja Dana Harrisa, s podnaslovom 'Kako sam ukrotio glas u glavi, umanjio stres i otkrio samopomoć koja doista djeluje - istinita priča'. Izvorno je ovaj bestseler New York Timesa, u kojemu Harris opisuje kako se nosio s napadima panike koji su mu se javljali u eteru, objavljen 2014., a kod nas 2016. (Mozaik knjiga). Riječka Gradska knjižnica također preko aplikacije ZaKi nudi preko 700 naslova, a u posljednjih 30 dana najposuđivaniji naslov je također self-help 'Snaga osjetljivosti: kako prepoznati, razumjeti i iskoristiti dar visokoosjetljivosti' Elaine N. Aron (ažurirano izdanje iz 2019., Mozaik knjiga).

Sjajna adresa za e-knjigu je i stranica Besplatne elektroničke knjige te nudi naslove u nekoliko svojih biblioteka. U Biblioteci Online knjige su uglednih, višestruko nagrađivanih i antologiziranih autorica i autora s naglaskom na onima suvremene hrvatske književne produkcije (Daša Drndić, 'Doppelgänger', Boris Buden 'Barikade', Ivica Đikić 'Sanjao sam slonove', poezija Ivice Prtenjače, Marka Pogačara i Dorte Jagić, 'Sloboština Barbie' Maše Kolanović, 'Ovce od gipsa' Jurice Pavičića itd.), a u Biblioteci Mali rakun knjige mladih i neafirmiranih autorica i autora, ponovno s naglaskom na suvremenu domaću produkciju, prije svega na autorske prvijence i druge teško dostupne naslove.

Tu su još i Biblioteka elektroRI, pokrenuta u kolovozu 2018. uz potporu Grada Rijeke, u kojoj izlaze pjesnički i prozni naslovi suvremenih riječkih autorica i autora, kako onih afirmiranih i nagrađivanih na regionalnoj i nacionalnoj razini, tako i onih mlađih i neafirmiranih, te Biblioteka elektroDAF, u kojoj se, u suradnji sa zagrebačkim DAF-om, objavljuju klasici anarhističke misli.

Najčitaniji prozni naslov ovog mjeseca na BEK-u je 'Walden' (izvorno objavljen kao Walden ili Život u šumi) transcendentalista Henryja Davida Thoreaua iz 1854. U knjizi autor detaljno opisuje iskustva tijekom dvije godine u kolibi koju je izgradio u blizini jezera Walden Pond, usred šume u vlasništvu njegovog prijatelja i mentora Ralpha Walda Emersona, u blizini Concorda u Massachusettsu.

'Thoreau nije namjeravao živjeti kao pustinjak, jer redovito je primao posjetitelje i uzvraćao njihove posjete. Prije se želio izolirati od društva kako bi ga mogao objektivnije shvatiti. Jednostavan život i samodostatnost bili su drugi Thoreauovi ciljevi, a cijeli je projekt bio nadahnut transcendentalnom filozofijom, središnjom temom razdoblja američkog romantizma. Kako je Thoreau objasnio u svojoj knjizi, njegova koliba nije se nalazila u divljini, već na rubu grada, oko dvije milje od njegovog obiteljskog doma', navodi se u opisu knjige.

Od poezije ovog je mjeseca najčitanija Ana Ahmatova, njena zbirka 'Tri jeseni'. Slijede 'Tour de force' Krešimira Pintarića, 'Mamasafari' Olje Savičević Ivančević i 'Zbogom, fašisti' Marka Tomaša. Od publicistike, najviše se posuđivao Darko Polšek, njegovi 'Zapisi iz treće kulture', kažu iz BEK-a, popularne refleksije o ekonomiji, politici, demokraciji, kulturi, znanosti, sadašnjem i budućem stanju društava, o djelima istaknutijih suvremenih mislilaca – Davida Landesa, Antonija Damasia, Danieta Golemana, Carla Sagana, Davida Stovea, Johna Horgana, Michaela i Thomasa Friedmana, Imre Lakatosa, Francisa Fukuyame, Paula Grossa, Normana Levitta, Karla Poppera, Petera Sallowaya, Olivera Sacksa, Jeremyja Rifkina, Jareda Diamonda i drugih autora, pripadnika tzv. treće kulture, koja pomiruje 'prvu', popularno-književnu i društvenjačku, i 'drugu', suhu, apstraktnu, nejasnu i manje popularnu 'prirodnjačku'.

U Biblioteci Online, inače, među najnovijim naslovima je 'Pravo na lijenost', esej francuskog marksista rođenog na Kubi Paula Lafarguea iz 1883., u kojemu pokazuje kako je lijenost, kao temelj dokolice, u kombinaciji s kreativnošću važan izvor ljudskog napretka.

Naslove na Besplatnim elektroničkim knjigama možete čitati na webu ili skinuti u formatima PDF, EPUB i MOBI.

  • +25
Ambulante za koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL