SVEČANA OBLJETNICA

'U početku je Noć muzeja bila samo krasna ideja, a danas je začudan fenomen'

31.01.2020 u 22:41

Bionic
Reading

Noć muzeja, koja se održava u petak navečer diljem Hrvatske, službeno je otvorena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), jednom od muzeja koji ove godine obilježavaju veliku obljetnicu, što je i središnja tema 15. izdanja te popularne manifestacije.

Manifestaciju od 2005. organizira Hrvatsko muzejsko društvo, a idejne začetnice, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić.

Prigodom otvorenja Osrečki Jakelić je istaknula kako ih je sve ove godine održalo zajedništvo, proizašlo iz tradicije muzeja u Hrvatskoj koji surađuju međusobno, bez obzira jesu li veliki ili mali, kao i sa baštinskim te obrazovnim ustanovama.

"Publika je prepoznala kvalitetu programa i podržavaju ga iz godine u godinu", rekla je Jurić Bulatović, zahvalivši svim dosadašnjim partnerima i suradnicima s kojima su s vremenom razvili prijateljski odnos.

"Na neki način Noć muzeja vraća se kući jer je inicijativa za organizaciju te manifestacije krenula upravo iz ovih prostora prije petnaest godina. U početku je to bila samo krasna ideja, a danas je začudan fenomen", rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, koji ove godine slavi 140 godina osnutka.

Uz ovogodišnji slogan Noći muzeja - i muzeji slave rođendane, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec čestitala je muzejima na okruglim obljetnicama, među ostalima, Muzeju za umjetnost i obrt, Arheološkom muzeju u Splitu osnovanom prije 200 godina, Etnografskom muzeju koji je prošle godine proslavio stotu godišnjicu, Muzeju suvremene umjetnosti, koji je u 2019. obilježio 65 godina osnutka i deset godina preseljenja u novu zgradu.

Potporu manifestaciji izrazio je na otvorenju i potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Frano Parać, podsjetivši na riječi osnivača HAZU biskupa Josipa Jurja Strossmayera o potrebi očuvanja identiteta hrvatskog naroda i baštine, što muzeji i rade.

  • +77
Noć muzeja Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Noć muzeja otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, čestitavši tom prigodom Rijeci kao ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture.

Skoro do zadnjeg trenutka rastao je broj muzeja i baštinskih ustanova koje su u petak navečer sudjelovale u Noći muzeja, na više od 220 i u njima se do jedan sati iza ponoći održava na tisuće programa, od razgledavanja muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do koncerata, radionica.

Dubrovnik: Izložba o 500 godina dubrovačke palače Sponza

Izložba "Palača Sponza 1520.-2020.", kojom Državni arhiv u Dubrovniku (DAD) obilježava petsto godina od posljednje važnije intervencije u gradnji te dubrovačke znamenitosti, otvorena je u petak navečer u Palači Sponza u sklopu programa 15. Noći muzeja.

Na izložbi su predstavljeni arhivski dokumenti, nacrti, fotografije i razglednice koje prate okolnosti gradnje, autorstvo i izvornu namjenu palače, kao i brojne intervencije i adaptacije izvršene unutar objekta tijekom dugih pet stoljeća. Autori izložbe su arhivisti Zoran Perović, Ivona Fabris, Sanja Curić, Nikša Selmani, Tanja Ladišić i Vedran Šerbu.

Osijek: Niz zanimljivih izložbi i radionica

Kako je rekao Denis Detling, ravnatelj Muzeja Slavonije, jednog od najstarijih i najvećih muzeja općeg tipa u Hrvatskoj, odlučili su pozornost posvetiti donacijama koje su u Muzej Slavonije pristigle u prošlih 25 godina pa je postavljena izložba „Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019.” koja sadrži oko tisuću eksponata.

Osim te izložbe postavljena je i gostujuća izložba "Od rokokoa do secesije – odijevanje i pribor – izbor iz fundusa Muzeja grada Splita” i izložba studenata osječke Akademije za kulturu i umjetnost pod nazivom „Sreća”. U Arheološkom muzeju posjetitelji mogu razgledati stalne postave muzeja "Prapovijest" i "Seoba naroda i srednji vijek". Muzej likovnih umjetnosti pripremio je radionicu „Otkrivamo fundus” i obilježio 150 godina rođenja slikara Ivana Tišova.

Karlovac: Gužva na izložbi 'Krapinski pračovjek'

Otvorenje gostujuće izložbe Muzeja krapinskih neandertalaca (MKN) pod nazivom „Krapinski pračovjek” stvorilo je u petak navečer u Noći muzeja gužvu u edukativnoj dvorani karlovačkog akvarija slatkovodnih riba "Aquatika".

Autor izložbe, kustos, geolog i voditelj krapinskog muzeja Jurica Sabol kao najvažnije izloške izdvojio je fosilni ostatak lubanje, stare 125.000 godina, originalnu kost mamuta, također pleistocenske starosti, te repliku ogrlice „kao najstarijeg nakita u povijesti čovječanstva“. Ogrlica dolazi iz krapinske zbirke, a tek prije četiri godine javnost je doznala da postoji ogrlica od osam kanđi orla štekavca. Smatra se, rekao je Sabol, da neandertalci nisu izrađivali nakit u estetske svrhe, već za rituale, ali da su to i "prvi koraci ka estetici, za uljepšavanje“.

Split: Noć muzeja na 24 lokacije

Ljubitelji umjetnosti grada Splita, ali i njihovi gosti obilaze 24 lokacije na kojima su se uprave muzeja pobrinule da svojim posjetiteljima u 15. po redu Noći muzeja osiguraju što kvalitetniji i zanimljiviji program.

Veliki je interes građana za posjet Muzeju grada Splita, ali i Galeriji Muzeja grada Splita, gdje je otvorena izložba "Nostalgija u novom ruhu", a tu su i "Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene". U Galeriji Emanuel Vidović traje izložba "Piktografije" Daniele Cikatić Javorčić, a u Etnografskom muzeju "Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-vim listama". U Arheološkom muzeju je, među ostalim, organizirana "Šetnja s don Franom", a posjetiteljima Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika nudi i razgled srednjovjekovne crkvice sv. Mikule u Velom Varošu.

Vrata je otvorio i Muzej Brodosplita, a tu su i Hrvatski pomorski muzej, te Muzej sporta gdje je organizirano druženje s olimpijcima.