31. SIJEČNJA

Veliki vodič za jubilarnu Noć muzeja: Izdvojili smo događanja koja ne smijete propustiti

26.01.2020 u 20:11

Bionic
Reading

Jubilarna 15. Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, u petak 31. siječnja uključit će preko 200 muzeja, galerija, knjižnica, arhiva, obrazovnih ustanova te udruga iz Hrvatske i susjedstva, a trajat će od 18 sati do jedan sat poslije ponoći. Tema su velike obljetnice, a mi donosimo pregled najzanimljivijih događanja iz programa

Među brojnim zagrebačkim muzejima i galerijama otvorenima u Noći muzeja svakako treba skoknuti do Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), na njihovu najnoviju izložbu 'Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma', posvećenu Zagrebačkoj školi crtanog filma. Na njoj će, najavljuju iz Muzeja, posjetitelji zbilja moći doživjeti atmosferu čuvenog studija za crtane filmove uz koje smo odrastali, 'Profesora Baltazara', 'Malih letećih medvjedića' i brojnih drugih. Za vrijeme izložbe, koja se otvara 30. siječnja, u muzejskoj kinodvorani Gorgona prikazat će se preko 200 animiranih naslova, a u Noći muzeja 'Tajna Nikole Tesle' Krste Papića.

MSU, uz to, u večeri 31. siječnja nudi razgledavanje svoje velike izložbe 'Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. - 2019.', o kojoj smo pisali, a na kojoj predstavlja više od 200 umjetnina, donacija i otkupa prikupljenih od svog preseljenja u novu zgradu u Novom Zagrebu od 2009. do 2019. te retrospektivu međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika Zlatka Kopljara.

  • +16
Akvizicije 2009. - 2019. MSU Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU

Zanimljiva je i velika izložba u Muzeju grada Zagreba posvećena Zagrebačkim solistima, proslavljenom domaćem komornom ansamblu koji obilježava 65 godina djelovanja. Na njoj se prvi put mogu vidjeti materijali iz njihove bogate arhive - plakati, fotografije, odlikovanja i nagrade, među kojima je i plakat koji je 1975. oblikovao slikar Marc Chagall za njihov nastup u Nici te medalje od kojih je jednu izradio Pablo Picasso, a drugu Joan Miró. Izložba je otvorena u prosincu prošle godine, traje do 8. ožujka, a u Noći muzeja Zagrebački solisti pripremaju tri svoja nastupa, u 19, 20 i 21 sat.

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu, koji slavi 140. obljetnicu, za Noć muzeja nudi aktualnu izložbu kojom predstavlja blaga iz riznice franjevačkog samostana Majke od Milosti s otoka Visovca, 'Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini'. Posjetitelji, uz to, imaju priliku pogledati izložbu zagrebačke primijenjene umjetnice i kitničarke Staše Čimbur, 'All You Need is a Hat', na kojoj je izložen izbor od sedamdesetak njenih šešira, oglavlja, fascinatora i objekata za glavu te serija šivanih slika asamblaža nastalih u posljednjih desetak godina. U svome ciklusu 'Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu' MUO donosi i 'Prekapanja' Marine Bauer, akademske kiparice koja se ovdje bavi jednom od temeljnih 'muzejskih nelagoda', zabranom dodirivanja predmeta.

Velike obljetnice

Započeta 2005., kao gradski pilot projekt šest zagrebačkih muzeja, Noć muzeja je u proteklih 15 godina prerasla u najznačajniju muzejsku manifestaciju, kažu organizatori iz Hrvatskog muzejskog društva. Zato im je ovogodišnji jubilej bilo važno povezati s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820., i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. Otud i ovogodišnja vrlo široka tema kojom bi muzeji mogli još jednom podsjetiti javnost na važnost muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti, kažu iz HMD-a.

Prošle godine tema je bila 'Inovacije i digitalna budućnost', sudjelovalo je više od 230 raznih muzeja, galerija, arhiva, knjižnica i drugih ustanova, a posjetilo ih je preko 250 tisuća ljudi, kako su izvijestili organizatori. Detaljan program ovogodišnje Noći muzeja možete proučiti na službenoj stranici manifestacije.

Zanimljiv program 31. siječnja u Zagrebu nudi i Kuća za ljude i umjetnost Lauba. Osim izbora iz njihove kolekcije, koja uključuje radove nekih od najznačajnijih imena hrvatske suvremene umjetnosti, Ivana Kožarića, Kristijana Kožula, Lovre Artukovića, Ivane Franke, Ivana Fijolića, Đure Sedera, Marije Ujević Galetović i Zlatana Vehabovića, posjetitelji mogu vidjeti netom otvorenu izložbu umjetničkog dvojca Tarwuk, Ivane Vukšić i Brune Pogačnika Tremowa, koji žive i rade u New Yorku. Pod nazivom 'Vernacular river holds 6 bodies down', izložba će, kao instalaciju, prikazati elemente filmskog seta Tarwukovog novog kratkog filma, prethodno snimljenog u New Yorku i nastalog u suradnji s Matthewom Goedeckijem.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) u svojoj Galeriji PM, popularno u Džamiji, nudi aktualnu izložbu Vlaste Delimar, kojom umjetnica obilježava 40 godina svog djelovanja. Postav, koji prikazuje 40 crno-bijelih fotografija radova Delimar, fingira filmsku traku za analogne fotoaparate. Aluzija je to, kažu, na početke rada ove danas čuvene domaće performerice, koja je startala upravo uz crno-bijelu fotografiju.

  • +21
40 godina art ljubavi Vlaste Delimar Izvor: Promo fotografije / Autor: Juraj Vuglač

I Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) pridružuje se Noći muzeja izložbom 'Vegeta 60 – Paketić povijesti', na kojoj, povodom 60. obljetnice proizvoda, predstavlja originalne ambalaže ove slavne Podravkine mješavine povrća i začina, na kojoj su kroz povijest radila najvažnija imena agencijskog dizajna, od Ozehe i Apela pa sve do suvremenih autora.

Atelijer Meštrović u zagrebačkoj Mletačkoj ulici, uz stalni svoj postav, skulpture i reljefe u drvu, kamenu, bronci i gipsu te crteže i grafike Ivana Meštrovića, nudi izložbu 'Meštart: Ivana Tkalčić – Artificial Intelligence I', kojom autorica u nekadašnjem životnom i radnom prostoru umjetnika prikazuje njegova djela kroz doživljaj umjetne inteligencije. Isti projekt, 'A(rtificial) I(ntelligence) II', autorica je predstavila i u Splitu, u tamošnjoj Galeriji Meštrović, a može se pogledati u Noći muzeja.

Zagrebačka Galerija Klovićevi dvori pak nudi izložbu 'Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929. - 1935.', otvorenu krajem prošle godine, u čast 90. obljetnice osnutka Zemlje, jedne od ključnih hrvatskih umjetničkih skupina međuratnog razdoblja. Posjetitelji, među ostalima, mogu pogledati djela Krste i Željka Hegedušića, Generalića, Juneka, Postružnika, Detonija, Smajića, Radauša i drugih. U Tehničkom muzeju Nikola Tesla, pored stalnog postava u prizemlju, može se vidjeti velika retrospektiva industrijskog dizajnera Davora Grünwalda. Na njoj su prvi put na jednom mjestu skupljeni radovi autora iz razdoblja njegova djelovanja u Hrvatskoj do sredine 1970-ih, potom dizajn koji je radio za kanadsku industriju od 1976. do 2008. te nekoliko samoiniciranih radova nastalih nakon umirovljenja 2008.

'Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929.-1935.' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: GKD

U Zagrebu vrijedi posjetiti i Tiflološki muzej, a koji, uz stalni postav, 31. siječnja nudi izložbu likovnih radova dječaka iz Bangladeša, azilanta u Hrvatskoj, 'Prijeći granicu', potom radionicu izrade taktilnih slika poznatih zagrebačkih građevina te izvedbu predstave Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život, 'Tvoj glas ne govori o ljubavi', koja počinje u 21 sat. Za nju je tportalova kazališna kritičarka ocijenila da je 'vrlo tankoćutno, emocionalno putovanje' koje propituje razvojne faze ljubavi, osobito komunikaciju u odnosu, prije svega nesvjesnu i neverbalnu. 'Rezultat je čudesan: na sceni izranja u vrlo specifičnoj izvedbenoj koncepciji neki paralelni svemir čistih emocija, zanemaren ili nevidljiv u svakodnevnici', piše kritičarka Nina Ožegović.

SESVETE

Art Bite Yaya i zvuk felgi

Narodno sveučilište Sesvete u svom Centru za kulturu otvara izložbu Jadranke Ivaniš Yaye, 'Art Bite Yaya'. Na njoj će se glazbenica i akademska slikarica predstaviti svojim kolažima, asemblažima, slikoreljefima, grafikama od minijaturnih do velikih formata te dizajnerskim nakitom koji izrađuje od raznolikih ekoloških materijala. Održat će i kreativnu radionicu izrade nakita od kože i eko materijala koje naknadno ručno dorađuje ili oslikava apstraktnim motivima. Uz to, u 19.30 sati udaraljkaš Borna Šercar i pijanist Matej Meštrović održat će koncert na kojemu će posjetitelji doznati je li klavir udaraljka i kako zvuče automobilske felge, bačve i boce.

Već spomenuti Split, u svojoj Galeriji Meštrović, pored izložbe Ivane Tkalčić i mogućnosti razgledavanja stalnog postava te nekadašnje obiteljske vile Ivana Meštrovića, organizira izložbu starih fotografija pod nazivom 'Asti šta je prije bilo lipo'. Najbogatiji se program, međutim, očekuje od splitskog Arheološkog muzeja, a koji je, uz MUO, jedan od poticaja ovogodišnjoj temi. Slavi, naime, 200. obljetnicu, što ga čini najstarijom muzejskom institucijom u Hrvatskoj. Iz Muzeja stoga za 31. siječnja, među ostalim, najavljuju posebno osmišljeno stručno vodstvo, zapravo, igrano-dokumentarnu predstavu u kojoj će sudjelovati glumci Franjo Đaković, Vanda Boban Jurišić, Matea Elezović itd. U njoj će, pod nazivom 'Šetnja s don Franom', oživjeti nekoliko anegdota iz života don Frane Bulića, svećenika, arheologa, povjesničara, konzervatora i povjesničara umjetnosti koji je 1884. postao ravnateljem splitskog Arheološkog muzeja.

Od ostalih splitskih lokacija, u Noći muzeja ističe se Škola likovnih umjetnosti, koja predstavlja izložbu '01001010 01000001' akademskog kipara Milivoja Popovića. Autor u njoj, tehnikama 3D modeliranja, gradi galerijski prostor identičan onom stvarnom i u njega smješta virtualne skulpture. Posjetitelj se potom, aktiviranjem VR opreme na očima, prebacuje iz stvarne galerije u virtualni prostor. Izložba se otvara u 19 sati.

U Zadru se pak isplati zaviriti u Narodni muzej, na krajem prošle godine otvorenu izložbu 'Rubna titranja' Davora Sanvincentija, multimedijalnog umjetnika koji u svome radu redovito istražuje razna stanja i oblike ljudskih osjeta i percepcije.

'Kroz šest izložbenih dvorana Kneževe palače Sanvincentijevi umjetnički radovi vode vas kao kroz priču. Prostor se pretvara u trodimenzionalno polje senzornih podražaja kojemu naše prethodno znanje i iskustvo dodjeljuju daljnja značenja. Djela nas suočavaju s odnosom materijalnog i nematerijalnog te otvaraju nov pogled u iščitavanju 'tajni' svijeta ili uranjanju u meditativno iskustvo. Hoćemo li se prepustiti i otvoriti novim spoznajama, ostaje na nama', kažu iz Narodnog muzeja.

HVAR I JELSA

Tajne zanata

Od ostalih mjesta u Dalmaciji, programom u Noći muzeja ističe se Muzej hvarske baštine te predstavlja najstariji dio svog fundusa, fotografije iz druge polovice 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata, ali i stare fotoaparate iz privatne zbirke hvarskog fotografa Marina Kukića. Posjetitelji će se upoznati s osnovama najstarijih fotografskih tehnika, popularnim formatima, hvarskim fotografima te poznatim fotografima koji su ovjekovječili Hvar i Hvarane toga vremena, a moći će se, najavljuje Muzej, fotografirati i pred kulisom Kursalona najstarijeg hvarskog hotela Carice Elizabete iz 1903., po uzoru na fotografije snimljene u fotografskim studijima s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Zanimljiv je program i Muzeja općine Jelsa koji 31. siječnja u 20 sati otvara izložbu 'Tajne muzejskog zanata iza zatvorenih vrata', kojom posjetiteljima žele približiti kako je to raditi u muzeju.

Riječani bi se u Noći muzeja trebali svakako zaputiti u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja (PPMHP) jer, među ostalim, nudi izložbu na temu stogodišnjice D’Annunzijeve okupacije Rijeke 12. rujna 1919., koja je trajala do 1921. Pod nazivom 'D'Annunzijeva mučenica', izložba Rijeku, kako objašnjavaju iz Muzeja, predstavlja preko žena koje su okupatoru bile ljubavnice, a koje su 'po okončanju veze (s njim) bile iscrpljene fizički i emocionalno, baš poput grada Rijeke'. U istom muzeju, osim toga, može se pogledati izložba 'Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona', kojom se obilježava 150. godišnjica rođenja Franje Kresnika, Riječanina koji je razotkrio tajnu izrade najboljih violina na svijetu, a koje su na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće u talijanskoj Cremoni izrađivali Antonio Stradivari i Giuseppe Guarneri del Gesù. U sklopu nje, Silvijo Rebić, graditelj violina iz Samobora školovan u Cremoni, demonstrirat će procese izrade violina na kremonski način koji je uvršten na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

ZA LJUBITELJE ASTRONOMIJE

Svemirska osvajanja

Zanimljiv je i program riječkog Astronomskog centra posvećen svemirskim obljetnicama. U digitalnom planetariju od 18 do 23 sata nude se sadržaji za djecu i mlade, poput showa za starije od četiri godine koji prikazuje osnovne astronomske pojave, zatim showa za starije od 10 godina o čovjekovu odlasku na Mjesec ili pak o najvećim svjetskim teleskopima i planetarijima. U Velikoj sali od 18.30 do 22.30 organizirat će se niz predavanja članova Akademskog astronomskog društva Rijeka, primjerice 'Doba dinosaura', 'Trideset godina svemirskih ljepota na dlanu: Teleskop Hubble', 'Dvadeset godina neprestano u svemiru: Život na međunarodnoj svemirskoj stanici' i 'Pedeset godina osvajanja Venere'. Bit će tu i prezentacije o orijentaciji na noćnom nebu u Multimedijalnoj dvorani, uz izložbu starih teleskopa, a ako vrijeme posluži, na terasi centra organizirat će se promatranje neba teleskopima.

Ljubitelji astronomije i u Zagrebu u Noći muzeja mogu doći na svoje. Tehnički muzej Nikola Tesla, kao i svake godine, organizira svoja uvijek popularna predavanja u Planetariju i demonstracijskom kabinetu o najinteresantnijim izumima Nikole Tesle, uz pokuse, te o zvijezdama, planetima i njihovu gibanju, o udaljenosti u svemiru itd. Termini za predavanja su u 18, 19, 20, 21, 22 i 23 sata, a ograničen broj besplatnih ulaznica/rezervacija mora se podići na blagajni muzeja 31. siječnja od 9 sati.

Osječki Muzej likovnih umjetnosti je pak za Noć muzeja odlučio organizirati plesna vodstva kroz stalni postav. Četiri plesačice će, najavljuju, u 19, 19.45, 20.30 i 21.15 sati plesom provesti posjetitelje kroz izložbe. Uz to, dio je projekta 'Putovima osnivača slavonskih muzeja', u organizaciji Muzejske udruge istočne Hrvatske, koja 31. siječnja želi spojiti nekoliko slavonskih gradova i muzeja u posebnoj turneji. Putovanje autobusom počinje u 18 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku i ide prema najistočnijem hrvatskom gradu, u Muzej grada Iloka. Slijedi Muzej vučedolske kulture i, na koncu, Gradski muzej Vukovar.

Dubrovnik u svojoj Umjetničkoj galeriji posjetiteljima nudi retrospektivu dubrovačkog slikara Antuna Masle, povodom stote obljetnice njegova rođenja, a oni koji još uvijek nisu, ovogodišnju Noć muzeja mogu iskoristiti za posjet novoj atrakciji Grada, muzeju ljubavi na Pilama, Love Stories Museumu, otvorenom sredinom 2019.

Što ima u Dugoj Resi, Varaždinu, Koprivnici...?

Srednja škola u Dugoj Resi ima simpatičan program - izložbe i radionice u spomen na dvoje svojih velikih umjetnika, slikara i grafičara Miroslava Šuteja, tvorca jednog od najosebujnijih opusa u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, i Irenu Lukšić, književnicu, prevoditeljicu i znanstvenicu koja je preminula prošle godine. 'Šutejana' će tako ponuditi priliku posjetiteljima da zaigraju originalne igre inspirirane radovima Šuteja i optičkim iluzijama, a 'Soba Irene Lukšić' da 'okuse i poslušaju život i djelo Irene Lukšić'.

Na sličnom tragu Varaždin, u svome Gradskom muzeju, nudi zajedničku retrospektivu dvojice istaknutih Varaždinaca, gorgonaša Miljenka Horvata, avangardnog i multimedijskog umjetnika, arhitekta, pjesnika, fotografa i slikara, te Radoslava Putara, teoretičara Gorgone i novih tendencija te jednog od najznačajnijih likovnih kritičara poslijeratnog razdoblja u regiji.

Dvor Trakošćan pak u svojoj galeriji priređuje izložbu Ivana Generalića iz Zbirke Malogorski, a koprivnički muzealci posjetiteljima sugeriraju da najdužu (muzejsku) noć u godini počnu u Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu pokraj Koprivnice, pa da se potom upute u Hlebine, u kojima će ih u Galeriji naivne umjetnosti čekati izbor slovenske naive, te da na koncu večernje sate provedu u Muzeju grada Koprivnice. Ondje će, uz izložbu o folklornom ansamblu Lado i njihov glazbeno-scenski nastup te uz predstavljanje nove značajne donacije obitelji Večemilović, moći vidjeti poznatu sliku 'Jama' Mije Kovačića, nedavno vraćenu u fundus Muzeja nakon što je 1994. ukradena iz Galerije naivne umjetnosti.