sudjeluje 115 gradova, mjesta i općina

Noć muzeja: Pet milijuna posjetitelja u proteklih 15 godina

27.01.2020 u 14:58

Bionic
Reading

Noć muzeja, manifestacija koju je od osnutka prije petnaest godina posjetilo oko pet milijuna ljudi, ponovno će, tradicionalno posljednjeg petka u siječnju, ponuditi na tisuće programa, ove godine u više od 210 muzeja i drugih baštinskih institucija diljem Hrvatske.

'Noć muzeja postala je brend, nezaobilazan u kalendarnima kulturnih događanja u Hrvatskoj. Ponosni smo na tu činjenicu kada znamo da smo počeli 2005. u Zagrebu s nekoliko muzeja', rekla je Vesna Jurić Bulatović, jedna od inicijatorica manifestacije, na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Muzeju Mimara.

Uspjeh manifestacije vidi u tome što su muzealci priređivali programe koji bili ležerniji i komunikativniji, s ciljem da se publika vrati u muzeje i tijekom godine, što se i dogodilo. 'Obavili smo niz relevantnih istraživanja i pokazalo se da besplatni ulaz nije bio glavni motiv dolaska publike, nego poseban doživljalj i zanimljivi programi', dodala je.

Bulatović je najavila da ove godine, uz sudionike iz 115 gradova, mjesta i općina iz cijele Hrvatske, u Noći muzeja sudjeluju i institucije iz Širokog brijega, Gruda, Livna, Tomislavgrada, većinom muzeji koji djeluju pri franjevačkim samostanima.

Dubravka Osrečki Jakelić, također voditeljica i organizatorica Noći muzeja, rekla je kako se često zna reći da je Noć muzeja posjetiteljima otkrila muzeje, no točnije je da su muzealci otkrili Noć muzeja kao kvalitetan program u kojemu mogu približiti svoj muzej najširoj publici.

'U okolnostima koje su bile teške, uspjeli smo se održati kao zajednica, hvalili su nas i kudili, no uvijek smo nastojali učiti od onih koji su nam prigovarali, a oni koji su nas hvalili su zajedno s nama preispitivali što je bilo dobro, a što loše', istaknula je.

Ovogodišnja tema Noći muzeja, obilježavanja velikih obljetnica, podsjetit će na važne datume, među kojima i 200 godina od osnutka Arheološkog muzeja u Splitu te 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt  u Zagrebu. 'Muzeji se ne prisjećaju samo svog administrativnog osnivanja, već i svojih ljudi, kustosa, donatora, velikih izložbi', dodala je.

Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, organizatora najduže muzejske noći u godini, rekla je kako broj od oko 300 do 450 tisuća posjetitelja godišnje u samo nekoliko sati programa pokazuje koliko Hrvatska ima jaku i lijepu baštinu.

U Noći muzeja, 31. siječnja, od 18 sati do jedan sati iza ponoći održat će se na tisuće programa diljem Hrvatske, od razgledavanja muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do koncerata, radionica. Detaljan program po gradovima može se pronaći na službenim stranicama manifestacije.