ZAGREBAČKI SALON

Što i gdje je rukopis danas?

09.05.2011 u 11:09

Bionic
Reading

Zagrebački salon, jedna od najstarijih domaćih izložbi recentnog vizualnog izričaja, ove se godine održava 46. put, a bit će otvorena 14. svibnja u Gliptoteci HAZU i Izložbenom prostoru Hrvatske pošte

Koncepciju Salona, pod nazivom 'Rukopisi novog doba' potpisuje kustosica i selektorica Ana Perajica. U svom pozivu Perajica je autore podsjetila na povijest rukopisa sve od prakse krasopisa na zidu pećine, imena ugraviranih na zlatnim pečatnjacima, izvezenih na rubovima maramica, ispisanih na papirima, do onih tetoviranih na nekim tijelima zaključivši da označavaju upravo prostor primijenjenih umjetnosti i upitavši: što i gdje je rukopis danas?

Salon će se održati od 14. svibnja do 3. lipnja u trima izložbenim prostorima: središnja izložba 'Rukopisi novog doba' bit će postavljena u prostorima Gliptoteke HAZU (Medvedgradska 2) i Izložbenom prostoru Hrvatske pošte (Jurišićeva 13). Tu će se predstaviti 42 rada 39 autora ili grupa autora koji reprezentiraju područje primijenjenih umjetnosti u širokom rasponu od grafičkog i produkt dizajna, preko fotografije i videa, do dizajna tekstila i metala, kaligrafije i aranžerstva. Uz ovu izložbu, u Galeriji ULUPUH (Tkalčićeva 14) moći će se pogledati izložba radova pozvanih eminentnih hrvatskih umjetnica pod nazivom 'Žensko pismo',na kojoj će sudjelovati Lala Raščić (Put u kutiji), Renata Poljak (Sjećanja (Tito, tata)), Tina Gverović (Pustjerna) i Neli Ružić (Materinji jezik).

Svečano otvaranje Salona održat će se u subotu, 14. svibnja u 12 sati u Gliptoteci HAZU (dvorana I), te potom, u 14 sati, u Izložbenom prostoru Hrvatske pošte (Jurišićeva 13). Tu će se održati i razgovor s kustosicama i članicama ocjenjivačkog suda, Anom Perajicom, Suzanom Milevskom, Asjom Mandić, Natašom Petrešin Bachelez, Ivanom Bago te će biti objavljene nagrade Salona: Velika nagrada, tri jednakovrijedne nagrade te nagrada za najboljeg mladog autora do 35 godina. Ocjenjivački sud Hrvatske sekcije AICA-e dodijelit će svoje priznanje. Godišnji pregled najboljih radova iz čitave Hrvatske posvećen je primijenjenim umjetnostima i dizajnu, a organizira ga ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.