OČUVANJE BAŠTINE

Pulski filmski festival dobiva Zbirku arhivske građe

12.07.2016 u 08:44

Bionic
Reading

U povodu potpisivanja Sporazuma o suradnji na utemeljenju zbirke gradiva Pula film festivala održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović, umjetnički direktor FEST-a i direktor Jugoslavenske kinoteke Jugoslav Pantelić, načelnica Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva u Hrvatskom državnom arhivu Carmen Lhotka, direktor Arhiva Jugoslavenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović te predsjednica Upravnog vijeća Pula film festivala Jasna Jaklin Majetić kao predstavnici triju institucija potpisnika Sporazuma

Ravnateljica Pulskog filmskog festivala otkrila je da su inspiraciju za osnivanje digitalnog arhiva pronašli upravo tijekom priprema za prošlogodišnji festival. 'Filmić o 53. Puli sniman na DVD-u, a prikazan na prošlogodišnjem festivalu, bio nam je poticaj da krenemo u ovako velik podvig', kazala je Gordana Restović dok je direktor Jugoslavenske kinoteke Jugoslav Pantelić istaknuo važnost potpisivanja ovog sporazuma. 'Pulski je festival oduvijek bio izuzetno značajan za kinematografiju ovih prostora i siguran sam da će se skupljajući arhivsku građu još svašta naći i saznati', rekao je Jugoslav Pantelić, istaknuvši da Pulski filmski festival prati od malih nogu. S njim se složio i direktor Arhiva Jugoslavenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović kazavši da u Arhivu Jugoslavenske kinoteke čuvaju pobjednike pulskog festivala do 1990. godine te su neki od njih već digitalizirani, a za daljnji je rad važna međusobna komunikacija u koju su se i upustili.

Načelnica Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva u Hrvatskom državnom arhivu Carmen Lhotka pozvala je Puljane da pretraže svoje tavane i da, ukoliko nađu bilo što vezano za pulski festival, prilože za budući digitalni arhiv dok je Jasna Jaklin Majetić, članica Upravnog vijeća festivala, naglasila kako će ova zbirka biti temelj za razvoj daljnjeg kulturnog turizma Pule.

Iza Sporazuma stao je i Grad Pula naglasivši kako je objediniti bogatu festivalsku građu na jednome mjestu te je predstaviti široj javnosti zajednički cilj i Grada i Festivala. 'Pula i njen filmski festival, uz koji su stasale generacije, ponose se svojom bogatom poviješću, a arhiva će zauvijek čuvati uspomenu na film', rekla je Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Pule.

Potpisan Sporazum važan je dokument koji regulira projekt utemeljenja kvalitetne i sveobuhvatne Zbirke arhivskog gradiva Pula film festivala, a njegovim potpisivanjem Javna ustanova Pula film festival, Jugoslavenska kinoteka te Hrvatski državni arhiv obavezuju se međusobno surađivati na prikupljanju, obradi i korištenju arhivskog gradiva te stvarati dokumentacijske zbirke i cjeline gradiva od samog osnutka filmskog festivala u Puli. Osim toga, potpisnici će predložiti plan izrade dugoročne strategije restauracije i digitalizacije arhivske građe te osigurati financijsku potporu.