Izvrsnost se isplati

Najbolji suvremeni hrvatski umjetnici nagrađeni s više od 180 tisuća kuna

22.05.2019 u 06:45

Bionic
Reading

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u petak u 20 sati otvorena je 12. izložba HT nagrada za suvremenu umjetnost, na kojoj 37 odabranih radova nudi presjek najboljih ostvarenja recentnog domaćeg suvremenog vizualnog stvaralaštva. Na otvorenju su proglašeni najbolji radovi, dobitnici četiri nagrade u vrijednosti od 75 do 20 tisuća kuna, a prvu je osvojio Damir Očko za rad 'DICTA II (safewords)'. Druga nagrada pripala je Andreji Kulunčić, treća Svenu Klobučaru, a nova, četvrta nagrada u kategoriji 'Za mlade' otišla je Nives Žarković

Prvonagrađeni rad 'DICTA II (safewords)' Damira Očka je video koji prati trening dvojice MMA boraca u kombinaciji s filmskim slikama nespecificirane igre kuglama različitih boja i veličina i nastavak je njegova ranijeg rada 'DICTA I', u kojemu je istraživao fabriciranje činjenica u prostoru političkog govora današnjice.

'DICTA II' istražuje isti prostor kroz koncept tzv. sigurnih riječi prikupljenih na različitim BDSM forumima', opisao je autor svoj koncept. Do detalja razrađena dramaturgija, istančane estetske geste, precizno kadriranje i montaža u svojoj poetičnosti otvaraju pitanja o ovladavanju neposrednom okolinom, društvenim normama i pozicijama moći. Posve obične riječi koje se monotono izgovaraju, u kontrastu s ravnotežom tijela MMA boraca, postaju kakofonija, odražavajući tako otuđenje i prazninu', obrazlože stručni žiri.

Drugu nagradu od 45 tisuća kuna dobila je Andreja Kulunčić za instalaciju 'ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe', a treću nagradu od 40 tisuća kuna dobio je Sven Klobučar za seriju crteža 'Mrtvi'. Za rad Andreje Kulunčić žiri objašnjava kako kroz umjetničke metode nudi publici kreativne alate za aktivaciju vlastite svakodnevnice i društveni angažman.

Ove godine uvedena je i nova nagrada 'Za mlade', vrijedna 20 tisuća kuna, a dobila ju je Nives Žarković za rad 'Sram te i stid bilo', inspiriran njezinim vlastitim iskustvom u kojem je bila izložena maltretiranju i verbalnom zlostavljanju. 'Hrabro iznoseći u javnost prijeteće poruke ispisane ekstremno sirovim i vulgarnim jezikom, Nives u radu pokazuje razmjere grubosti kakve može imati komunikacija u virtualnom prostoru. Nives nam odlučno i dojmljivo pokazuje da se problem ne smije skrivati pod tepih, nego ga treba iznositi javno te se boriti protiv verbalnog nasilja i njegove nemoralnosti', pojašnjava žiri HT nagrade.

  • +29
Otvorenje 12. izložbe i dodjela HT nagrada za suvremenu umjetnost Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nagrađeni otkupljeni radovi postat će dio fundusa MSU-a, odnosno Zbirke HT@MSU, a na svečanom otvorenju laureatima su nagrade uručili Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, Nina Išek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma (HT), Ivica Poljičak, državni tajnik, i Mirna Rudan Lisak, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

'HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost primjer je jedne od najuspješnijih suradnji korporativnog i kulturnog svijeta u Hrvatskoj te je ujedno najveća i jedna od najznačajnijih hrvatskih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo', istaknula je direktorica korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac prilikom svečanog uručenja nagrada.

Uz nagrađene radove, žiri je na otvorenju izložbe posebno priznanje u kategoriji 'Za mlade' odao i Denisu Butorcu za iznimnu kvalitetu rada 'Homesick'.

Izložba HT nagrada za suvremenu umjetnost traje do 9. lipnja, a posjetitelji će cijelo to vrijeme moći glasati za svoga favorita kojemu će poslije završetka izložbe pripasti Nagrada publike od 10 tisuća kuna.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Hrvatskim Telekomom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.