BASNOSLOVNO SKUPA PRAVA

Knjiga koja je digla svijet na noge: Ispitali smo hoće li se i kada memoari princa Harryja pojaviti u hrvatskom prijevodu

11.01.2023 u 15:37

Bionic
Reading

Princ Harry objavio je svoje memoare naslovljene 'Spare' (Rezerva) u ponedjeljak, a već idući dan oni su postali najprodavanija publicistička knjiga u povijesti. Vijest je objavio u utorak izdavač Penguin Random House, a prodao je ukupno 400 tisuća primjeraka Harryjevih memoara u elektroničkom, audio i klasičnom formatu knjige. 'Oduvijek smo znali da će ova knjiga uspjeti, ali nadmašuje čak i naša velika očekivanja', izjavio je nastavno na te brojke Larry Finlay, direktor jedne od najvećih njujorških izdavačkih kuća (pored Penguin Random Housea, u tzv. 'Big 5' ubrajaju se Macmillan Publishers, Simon & Schuster, Hachette i HarperCollins)

'Koliko znamo, jedine knjige koje su se prvog dana prodale u većim brojkama su one u kojima je zvijezda drugi Harry (Potter)', dodao je Finlay.

Knjigu, o kojoj ovih dana svi govore, izdavač najavljuje riječima: 'S uvidom, otkrićem i samoispitivanjem, 'Spare' je priča princa Harryja, ispričana njegovim vlastitim riječima.' Naslov memoara 'Spare' odnosi se na Harryjevu ulogu vojvode od Sussexa kao 'zamjenskog nasljednika' monarhije.

Prinčevu autobiografiju svjetski mediji odreda proglašavaju 'eksplozivnim štivom'. Ne i bez razloga: Harry u knjizi iznosi mnoge šokantne detalje iz života kraljevske obitelji, poput fizičkog sukoba s bratom, princem Williamom, i priznanja da je uzimao drogu, sve do njegova odnosa s maćehom, sada kraljicom suprugom, i iskustava u vojsci. Potonje je vjerojatno najviše bilo spominjano otkako je knjiga izašla: Harry je, naime, priznao da je tijekom desetogodišnjeg vojnog iskustva u dvije akcije u Afganistanu ubio 25 ljudi. U memoarima piše da je na neprijateljske vojnike gledao kao na šahovske figure, a ne kao na ljude. Nije danas ponosan na to, ali i ne žali. Kao razloge navodi tragične događaje u New Yorku 11. rujna, a piše da se u nekoliko navrata i susreo s obiteljima žrtava tog napada tijekom posjeta Americi.

Osim toga, princ Harry u memoarima tvrdi da ga je William - koji već 40 godina ima imidž staloženog i smirenog princa - fizički napao zbog supruge Meghan Markle. Harry piše da ga je brat bacio na pod te da je pao na leđa razbivši zdjelicu za pse. Bratu, piše, nije uzvratio udarac - iako ga je ovaj molio da to učini.

Mada se i ranije znalo da je imao problema s drogom i alkoholom u mladosti, u memoarima je otkrio da je probao kokain zaista vrlo mlad - sa samo 17 godina.

'Nije bilo zabavno i nije me učinilo posebno sretnim, kao što se činilo da djeluje na druge, ali je učinilo da se osjećam drugačije, a to je bio moj glavni cilj. Osjećati se. Biti drugačiji. Bio sam 17-godišnjak spreman isprobati gotovo sve što bi promijenilo unaprijed uspostavljen poredak', piše u svojim memoarima.

Prinčevi Harry i William Izvor: Profimedia / Autor: Kirsty O'Connor / PA Images / Profimedia

Harry u memoarima tvrdi i da su ga brat i njegova tadašnja djevojka Kate nagovorili da obuče nacističku uniformu. Podsjetimo, u toj uniformi se svojedobno pojavio na kostimiranoj zabavi, vidno alkoholiziran, a što su snimili paparazzi te je to potom objavio The Sun. Iako je nedavno priznao da izrazito žali zbog svega, kao i da je to najveća pogreška koju je napravio u životu, sada je rekao da su zapravo glavni krivci za sve njegov brat, princ William, i šogorica Kate Middleton.

Imao je 20 godina kada je britanski The Sun objavio tu fotografiju.

U memoarima princ piše i o britanskom kralju Charlesu i njegovoj nekadašnjoj priležnici, a danas supruzi Camilli Parker-Bowles.

'Zato smo Willy i ja, kad je došlo pitanje, obećali ocu da ćemo Camilli poželjeti dobrodošlicu u obitelj. Jedino što smo tražili zauzvrat je da je ne oženi', piše Harry. Na Camillu je gledao kao na zlu maćehu, dodaje. Svoju je pomajku optužio i da surađuje s tabloidima.

U knjizi iznosi i neke vrlo privatne detalje o sebi, pa tako piše da je izgubio nevinost na livadi iza puba kad je imao 17 godina. Navodi da se to dogodilo sa starijom gospođom, obožavateljicom konja koja ga je 'tretirala kao mladog pastuha'. Princ taj paragraf završava riječima da ga je udarila po stražnjici nakon što su završili posao.

  • +9
Princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: CBS / Ferrari / Profimedia

Ghostwriter autobiografije je dobitnik Pulitzera o čijem je životu snimljen film

Ali ništa od tog štiva koje je evidentno uzbudilo kraljevsku obitelj Harry zapravo nije napisao sam. Kao ghostwritera je angažirao Johna Josepha Moehringera, poznatijeg pod pseudonimom J. R. Moehringer. Riječ je o američkom romanopiscu, novinaru i poznatom ghostwriteru (Harryjevi memoari nisu njegov prvi izlet u svijet memoara slavnih - ranije je napisao i 'Open' Andrea Agassija, a surađivao je i sa suosnivačem Nikea Philom Knightom na njegovoj autobiografiji 'Shoe Dog'). Godine 2000. osvojio je Pulitzerovu nagradu za svoj novinarski rad, a surađivao je na filmskoj adaptaciji svojih memoara 'The Tender Bar' iz 2021. Tako je njegovo odrastanje sa samohranom majkom na Long Islandu pretvoreno u film u kojem njegov lik glumi Ben Affleck.

Njegove usluge ghostwritera za Harryjev projekt memoara - izvijestio je Page Six 2021. godine - bile su 'teške' čak milijun dolara (820.000 funti).

Prije nego što se okrenuo memoarima slavnih, Moehringer je pohađao Yale, a zatim je radio kao novinar u New York Timesu. Uslijedili su angažmani u Coloradu i Los Angeles Timesu 1994. godine. Godine 2000. osvojio je Pulitzerovu nagradu za članak pod naslovom 'Crossing Over' o napetostima koje su nastale kada je jedan trajekt krenuo u promet u maloj segregiranoj zajednici u Alabami. Osim 'Tender Bara' i svega onoga što potpisuje kao ghostwriter, napisao je roman 'Sutton' o pljačkašu banaka Willieju Suttonu.

Nitko ne zna hoće li se i kada prijevod 'Sparea' pojaviti u nas

Knjiga, koja je do sada izdana na 16 svjetskih jezika (uz audioizdanje na engleskom, u kojemu čita sam princ), za sada nije objavljena na hrvatskom jeziku. Hrvati je za 14 funti trenutno mogu kupiti samo na britanskom Amazonu (audioizdanje košta 7,99 funti).

S obzirom na to da je riječ o štivu prepunom bombastičnih otkrića o kraljevskoj obitelji, sigurno su i pojedini hrvatski nakladnici bili zainteresirani za otkup prava i prijevod djela na hrvatski jezik. No, kako doznajemo od nekolicine njih, od kojih su svi poželjeli ostati anonimni, za sada je teško reći je li tko otkupio prava. Naime, kako nam je potvrdio jedan izdavač koji je bio u direktnim pregovorima za otkup djela, njujorška izdavačka kuća tražila je vrlo visoku tiražu, potpuno nekompatibilnu s hrvatskim tržištem, a i sama prava na tekst bila su astronomski skupa.

Ipak, i dalje postoji mogućnost da je neki izdavač odradio posao "ispod radara". No, ako se prijevod ne pojavi u idućih nekoliko tjedana, tvrde naši sugovornici nakladnici, do njega vjerojatno nikada neće ni doći - budući da ćemo sve o tom 'eksplozivnom štivu', koje će mnogi ovih dana secirati, ionako doznati iz medija.