sa(n)jam knjige u istri

Predstavljena 'Otmica Razreda za književnost' Ivice Ivaniševića

29.11.2023 u 10:36

Bionic
Reading

Roman Ivice Ivaniševića 'Otmica Razreda za književnost' predstavljena je u utorak u sklopu 29. Sajma knjige u Istri, a kako je rečeno, satira je to o krvnoj slici naše kulture i društva

Objavljena je u nakladi V.B.Z.-a o njoj su, u sklopu programa "Suton uz knjigu", govorili Boris Dežulović i Emir Imamović Pirke.

"Ljudi koji rade moraju se ispričavati, kao i oni koji ne piju. Pošto je, općenito, situacija u novinarstvu sve gora i gora, sve teža, treba mi 'veća doza lijeka', odnosno pisanje i upravo zato pišem sve više i više. Nije to krimić, iako postoji otmica i potraga", rekao je autor.

Ivanišević svojim britkim stilom secira hrvatsku stvarnost, a ovom je prilikom, kako su naveli Dežulović i Imamović, napisao "paprenu satiru o krvnoj slici naše kulture, ali i čitavog društva, ispripovijedanu tečno, s njemu svojstvenom lakoćom, uz puno autoironije i humora".

Dežulović se u svome uvodnom eseju osvrnuo na povijest HAZU-a, pohvalio Ivaniševića na iznimno bogatoj produkciji, uz opasku da u slučaju da danas netko otme razred za književnost, nitko ne bi to niti primijetio,. Više bi efekta, navodi Dežulović, bilo da se radi o protagonistima kakvog talent programa.

Ivica Ivanišević diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, bio je novinar i urednik u nedjeljnoj Dalmaciji, Feral Tribuneu i Slobodnoj Dalmaciji, gdje je danas kolumnist. Piše dramske tekstove za kazalište i radio te scenarije za film i televiziju.