'Satanaelovo evanđelje'

Gerovac predstavio novi roman: Treba pisati i govoriti o zločinima Crkve

29.11.2023 u 10:24

Bionic
Reading

Straha od pisanja o zločinima Crkve ne smije biti, poručio je u utorak novinar, urednik, kolumnist i pisac Goran Gerovac povodom predstavljanja svoga novoga krimi-romana 'Satanaelovo evanđelje' u kojemu se bavi korupcijom i zločinom unutar katoličke crkve

"Straha u pisanju i javnom djelovanju ne smije biti. Ne razumijem kada mi netko kaže da sam nešto hrabro rekao ili napisao. Pitanje pedofilije o kojemu pišem nije ekskluzivno pitanje“, poručio je autor Gerovac na predstavljanju svoga novoga romana, ističući važnost javnoga govorenja o pitanju pedofilije i njenoga zataškavanja u redovima katoličke Crkve.

Roman koji prati istragu ubojstva svećenika u malom hrvatskom gradu, mračan je filozofsko-sociološki krimić koji donosi "precizan presjek hrvatskog društva", kaže se u opisu V.B.Z.-a.

"Slika (hrvatskoga društva), nažalost, nije nimalo lijepa, a pravo pitanje koje roman postavlja zapravo je – ima li uopće nevinih ako se masovno kolaborira s korumpiranim sustavom ili se na njega šutke pristaje", dodaje se.

"Satanaelovo evanđenlje" nije klasični, već filozofski krimić, kazala je moderatorica razgovora Ena Katarina Haler.

"Knjiga sadrži esejističke dijelove koji krimi-roman pretvaraju u društvenu studiju, čime se autor odmiče od kanona žanra", rekla je istaknuvši da je književni roman "produžena ruka novinarskoga angažmana".

  • +35
Predstavljanje romana 'SATANAELOVO EVANĐELJE' Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Junaci romana isti su oni o kojima Gerovac piše u svojim kolumnama, rekao je glavni urednik Večernjega lista Dražen Klarić.

"Junaci ovoga romana su junaci koje poznajete, o njima piše i u svojim kolumnama. Gerovac u svim svojim ulogama iritira, nervira i izaziva čuvare religijskih, političkih i ideoloških istina, propitujući je li i sam postao jedan od tih čuvara", smatra Klarić.

Roman je predstavljen u sklopu ciklusa promocija "Čitajmo domaće autore" knjižare V.B.Z., čiji je cilj potaknuti hrvatsku književnu scenu, predstavit će novoobjavljene knjige 10 hrvatskih autora.

Prvi je na redu bio roman "Divno nam je s nama" Borivoja Radakovića, a idući tjedan Ivica Ivanišević predstavit će roman "Otmica Razreda za književnost".

Među ostalim autorima nalaze se i Nebojša Lujanović, koji je ove godine osvojio V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman "Tvornica Hrvata", te Marko Pogačar i zbirka pjesama "Ponoćni glagoli". Posljednji će svoju knjigu, roman "Albert", predstaviti Ivica Prtenjača.