SPLIT FORMAT 2023.

Pierpaolo Mittica pobjednik fotonatječaja 'Kriza'

28.11.2023 u 13:56

Bionic
Reading

Izložbom finalista i proglašenjem pobjednika međunarodnog fotografskog natječaja 'Kriza' sinoć je otvoreno treće izdanje međunarodnog festivala fotografije 'Split Format'

Na natječaj su pristigle 32 prijave iz 6 zemalja svijeta, a odabrano je 5 finalista: Tomislav Petković (Hrvatska), Pierpaolo Mittica (Italija), Igor Šoban (Hrvatska), Nenad Martić (Hrvatska) i Davor Puklavec (Hrvatska). Žiriranje je provedeno od strane peteročlanog žirija istaknutih stručnjaka u svojim područjima djelovanja: Katarina Duplančić, povjesničarka umjetnosti i kustosica (Hrvatska), Armin Durgut, fotoreporter (Bosna i Hercegovina), Alessio Paduano, fotoreporter (Italija), Srđan Živulović, fotoreporter (Slovenija) i Zoran Marinović, fotoreporter (Hrvatska).

Pobjednik natječaja je talijanski fotograf Pierpaolo Mittica sa serijom “And then the winter came” koja donosi priču o stanovnicima Kijeva koji su nakon ruske invazije ostali bez struje i mogućnosti grijanja, drugoplasirani Davor Puklavec donosi seriju "Zaboravljeni" koja prikazuje ljude s Banije koji nakon razornog potresa još uvijek čekaju na obnovu svojih domova, a trećeplasirani Nenad Martić donosi seriju fotografija o krizi identiteta. Finalist Igor Šoban donosi seriju "Kriza" koja prikazuje priču s ukrajinsko-mađarske granice gdje su vlakom stizale izbjeglice uslijed ruske invazije na Ukrajinu, a finalist Tomislav Petković donosi seriju u kojoj se nalaze pojedinci, odvojeni od drugih ljudi, usamljeni i/ili osamljeni.

  • +10
SPLIT FORMAT 2023. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Milan Sabic

Pobjedniku je pripala i novčana nagrada u iznosu od 500 eura, druplasiranom od 300, a trećeplasiranom od 200 eura. Izložbu su otvorile Ana Žanko, predsjednica Fotokluba Split i umjetnička savjetnica Festivala, Maja Prgomet, direktorica festivala i Katarina Duplančić, predsjednica žirija i kustosica Festivala koja je finalistima dodijelila nagrade. Program se nastavlja danas u 18 sati s predavanjima dr. sc. Boška Picule koji će govoriti o izraelsko-palestinskom sukobu, nakon čega u 19:30 slijedi gostovanje Denisa Mahmutovića i predstavljanje knjige "Zaboravljeni ljudi".

Program se nastavlja do kraja tjedna, a pronađite ga na službenoj stranici festivala www.splitformat.com, a sve novosti vezane za festival posjetitelji mogu pratiti putem službenih društvenih kanala www.facebook.com/SplitFormat i www.instagram.com/splitformat. 

Split Format održava se uz potporu Turističke zajednice grada Splita, Grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, LOCASTIC-a, Hotela Marvie, Pipija, Pixell foto i video agencije, Foto Dalmacije, DalmacijeDanas i split.com.hr te je dio programa "Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split" koji se financira sredstvima Zaklade "Kultura nova".