TRIJUMF ZKM-a

Pobjedu Marul za najbolju predstavu odnijela 'Črna mati zemla' Dore Ruždjak Podolski

01.05.2018 u 14:54

Bionic
Reading

Na festivalu hrvatske drame, na 28. Marulićevim danima, nagrada Marul za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi Črna mati zemla, redateljice Dore Ruždjak Podolski, u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih

Tako je nakon triju Nagrada hrvatskog glumišta ZKM-ova 'Črna mati zemla' osvojila još jednu vrijednu nagradu za najbolju predstavu na upravo završenom festivalu hrvatske drame u Splitu. Uz to, redateljica Dora Ruždjak Podolski nagrađena je Marulom za režiju predstave 'Črna mati zemla' u izvedbi ZKM-a, a Tomislav Zajec za dramatizaciju istoimena romana Kristiana Novaka.

Tomislav Zajec nagrađen je Marulom i za najbolji suvremeni dramski tekst 'Ono što nedostaje', koji je proizveden upravo na pozornici ZKM-a. Kostimografkinja Doris Kristić nagrađena je Marulom za umjetničko ostvarenje za oblikovanje kostima u četirima predstavama, među ostalim i u objema ZKM-ovim prikazanim na Festivalu, 'Črnu mati zemlu' i 'Ono što nedostaje'.

A nagradu generalnog medijskog pokrovitelja Festivala, dnevnog lista Slobodna Dalmacija, za glumačko ostvarenje, koju dodjeljuje žiri čitatelja Slobodne Dalmacije, dobila je glumica ZKM-ova ansambla Urša Raukar za ulogu Bake u predstavi 'Črna mati zemla'.

  • +17
Črna mati zemla Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Prema službenom festivalskom priopćenju u selekciji izbornice Festivala Mire Muhoberac, na 28. Marulićevim danima, u konkurenciji za nagrade izvedeno je 12 hrvatskih drama u produkciji kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a jedna od prikazanih predstava koprodukcija je hrvatskog i mađarskog kazališta.

Predstave u Splitu vidjelo je više od 4.000 gledatelja. O festivalskim nagradama Marul odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: glumica Marija Sekelez, redatelj Dražen Ferenčina, dramaturg, teatrolog i glazbenik Matko Botić, teatrologinja Višnja Kačić Rogošić te kostimografkinja Ivana Bakal.

  • +7
Dora Ruždjak Podolski Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL